Vučić: Misle da će neko da mi zavrne šiju da priznam Kosovo, to neće da se desi; Broj Srba na KiM neće biti veći

Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen, RTV PINK

Prištinska delegacija dolazi ovde ne da bi uradila bilo šta, već misleći da će jedan sutra da mi zavrne ruku, a drugi šiju, pa će nešto da se desi i ja ću da kažem, dajte mi da potpišem nezavisnost Kosova. To neće da se desi… poruka je Aleksandra Vučića prištinskoj delegaciji uoči nastavka dijaloga. Kosovskog premijera nazvao je najneodgovornijim čovekom u odnosu na sve dosadašnje pregovarače iz Prištine, ali mu je i poručio da ne pokušava da zauzme trafostanicu Valač, jer će izazvati strahovitu reakciju Srba. Takođe je izrazio nadu da Prištini neće pasti na pamet osvajački poduhvati na Visoke Dečane i druge manastire i crkve SPC.

Predsednik Srbije doputovao je danas u Brisel gde ga sutra očekuje nova runda dijaloga i prvi susret sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, u svojstvu pregovarača.

Teme na kojima će Beograd insistirati da se razgovara su pitanje nestalih, formiranje Zajednice srpskih opština, ali i problemi Srba sa KiM i crkve, otkrio je Vučić večeras u skoro jednočasovnom intervjuu za TV Pink.

„I Kurti i Osmani i Konjufca – svi najavljuju za sutra već raspisivanje njihovih lokalnih izbora za oktobar i jedino što ih zanima je pobeda na lokalnim izborima i u skladu sa tim ponašaće se kao da dijalog pre nije ni postojao. Tražiće da budu ‘ravnopravne strane’, kao da smo dve suverene države“, kaže Vučić.

Vučić je i večeras ponovio da očekuje „politički šou“ Prištine, te da Priština nema namere da vodi bilo kakav dijalog. Sa druge strane, naglašava, da je nemoguće za Srbiju da prihvati prištinsku delegaciju kao ravnopravnu stranu.

Sa Kurtijem kao glavnim pregovaračem i na čelu vlade u Prištini ujedno očekuje da će biti mnogo više nestabilnosti i problema.

Reč je o najneodgovornijem čoveku u odnosu na sve druge, a nismo se suočavali sa mnogo odgovornih ljudi

U svakom slučaju, očekuje teške razgovore, ali i precizira da je pozicija Srbije čvrsta.

Beograd ispunio sve zahteve Prištine za nestale, Priština samo jedan

Ipak, za Srbiju je važno da se razgovara, jer postoje teme koje su od izuzetnog značaja.

„Jedna od tih tema na kojoj su oni insistirali, i mi je, evo, oberučke prihvatamo, to sada mogu da kažem, to su nestale osobe i želim po prvi put da uđem u detalje onoga što je suština tog problema“, kazao je Vučić.

Kaže da je kroz zajednički rad Radnih grupa za nestale osobe prethodno ustanovljeno da je oko 3.272 nestalih u ratu na Kosovu, da je u međuvremenu pronađeno 1.633, te da je ostalo 1.639 osoba koje se i dalje vode kao nestali.

Kada je reč o pronalasku nestalih, Vučić navodi da je Priština Beogradu uputila do sada 21 zahtev za iskopavanja na teritoriji centralne Srbije, računajući prethodno i zahteve EULEX-a i UNMIK-a, te dodaje da je isto toliko iskopavanja obavljeno.

„Na četiri mesta smo pronašli tela, na poslednjem – takva grobnica je Kiževak i tu smo pronašli i identifikovali dva albanska civila. Još devet tela je tu bilo pokopano, ne znamo ko su lica, ali radimo DNK analize da bismo porodicama mogli tela da vratimo“.

Međutim, kako dodaje, Beograd je uputio Prištini deset zahteva za pronalazak nestalih, a iskopavanja su izvršena samo na jednoj.

„Do sada je samo na jednoj lokaciji – Bunker, kod Đakovice iskopavano i pronađeno sedam tela i sva su potvrđena, reč je o ubijenoj porodici Šutaković, to su otac, majka i troje dece i dvoje članova porodice Petrović“, dodao je predsednik.

Kada je reč o zahtevima na koje nije odgovorila Priština – to su lokacije Lapušnik, dve lokacije u opštini Klina, jedna u Gnjilanu, Košare, još jedna u Đakovici, Javor u Suvoj Reci i jedna lokacija u Prizrenu.

Uvek su nalazili nevererovatne izgovore da se to ne desi

Kaže da je još jedna važna lokacija prištinska mrtvačnica – gde se nalazi „350 različitih ostataka ili delova tela – što znači više desetine tela da tu postoji“, ali i dodaje da nikada nisu dobili odgovor Prištine na to pitanje.

Izrazio je nadu da će moći da se reši pitanje nestalih jer je, kako je rekao, važno da ljudi u Srbiji znaju koliko je srpska strana bila korektna i koliko je to za nju „civilizacijsko pitanje – da nekome kažete gde mu leži sin, ćerka, otac, majka, da mogu da ih pokopaju“.

O ZSO: Priština neće da ga formira, zanima me šta će Kurtiju da kažu iz EU

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, u više navrata je pre odlaska u Brisel kazao da Zajednica srpskih opština neće biti formirana, tj. „monoetnička udruženja“, a to je jedan od njegovih najbližih saradnika, predsednik kosovskog parlamenta, Gljauk Konjufca, koji je rekao danas da je ZSO „zatvorena tema“.

Vučić dan pre nove runde dijaloga poručuje da mu Kurti nije posebno važan i da nema šta da govori njemu o ZSO, te da od njega ne očekuje ništa. Predsednika zanima šta će međunarodni zvaničnici reći Kurtiju o tome.

„Oni su potpisnici Briselskog sporazuma od 19. aprila 2013. godine i mene zanima šta će oni da mu kažu. Čak neću ni da se mešam u tu raspravu, osim što ću da insistiram na tome da se to sprovede do kraja“, kazao je predsednik.

Ipak, pesimističan je, „Priština neće da formira ZSO“, tvrdi predsednik.

„Misle da će neko da mi zavrne šiju da priznam Kosovo, to neće da se desi“

Kaže da prištinska delegacija ne dolazi u Brisel kako bi ispunila svoje obaveze, već da samo želi priznanje.

„Oni dolaze ovde ne da bi uradili bilo šta, već misleći da će neko sutra da mi zavrne ruku, a drugi šiju, pa će nešto da se desi i ja ću da kažem, dajte mi da potpišem nezavisnost Kosova. Ne samo da se to neće dogoditi, već mislim da bi trebalo da razgovaramo na argumentovan način, da nastavimo dijalog, a ako ne žele da nastave dijalog nego da pričaju svoje filozofske priče, ja nemam ništa protiv“.

Kaže da to jeste malo delusional, ali i da ga ne zanima šta će prištinska delegacija da priča, sve dok „ne ugrožavaju bezbednost Srba i ne ubijaju i ne progone naše ljude, ne spaljuju naše manastire i crkve“.

Zabrinut sam za Dečane, nadam se da im neće padati na pamet nikavi osvajački poduhvati

Predsednik se osvrnuo i na današnje pisanje Radija Goraždevac – da su u ovom selu danas britanski vojnici KFOR-a pitali meštane da li misle da je dobro da manastir Visoki Dečani, umesto KFOR-a, obezbeđuje Kosovska policija.

Kaže i da je veoma zabrinut za Visoke Dečane.

„To bi bilo skandalozno i veoma loše, i ja se nadam da im neće padati na pamet nikakav osvajački poduhvat, ni na Visoke Dečane, ni na druge, ne kosovske, već srpske crkve i manastire“, kazao je predsednik, podsetivši da su upravo o verskim objektima SPC na Kosovu prištinski zvaničnici govorili da oni čine deo kosovskog kulturnog nasleđa.

„Nije, to može da bude kosovsko kao podgrupa, ali se zna da je to srpsko nasleđe, a ne nešto što pripada Albancima“, zaključio je predsednik.

Priština da ne pokušava da preuzme kontrolu nad Valačom, izazvaće strahovitu reakciju naroda

Danas je ponovio ono što je već jednom nedavno najavio, da postoje „veliki problemi“ u energetici kada je u pitanju Sever, te konstatuje da Priština ne poštuje norme Briselskog sporazuma o distribuciji električne energije, a zatim i oko snabdevanja i trgovine električnom energijom na Severu.

Precizirao je da je trafostanica Valač najveći problem, te uputio molbu Prištini i međunarodnoj zajednici da ne pokušavaju da preuzmu upravljanje nad njim.

„Valač se nalazi u srcu severnog dela Kosova i Metohije, Valač je u svakom smislu srce sistema severnog dela Kosova i to bi izazvalo strahovitu reakciju našeg naroda“.

„A da li možete da dođete sa trupama neke ROSU da to učinite – možete, ali ja ih molim da to ne čine, i ne bih im ni savetovao, i to je sve što imam da kažem“, kazao je predsednik i dodao da to nije pretnja.

Kaže da ništa nije važnije od mira te da smo,“i jedni i drugi mnogo dece vraćali u kovčezima“, podsetivši ujedno da se danas obeležava godišnjica završetka Bitke na Košarama.

„Nama je važno da čuvamo živote ljudi, ali, ako neko misli da je moguće da neko, ne samo da ponižava Srbiju, već da čini šta mu je volja, a da ćemo mirno da posmatramo kako Srbi nestaju ili ih progone sa svojih ognjišta, rekao sam više puta, Oluje i Bljesak se neće ponavljati u srpskoj budućnosti“.

Kada maštaš da imaš državu, a nemaš je, onda se siliš i pokazuješ koliko si jak

Govoreći o nedavnim zaustavljanjima i zabrani ulaska autobusima sa posetiocima iz centralne Srbije koji su planirali da obiđu crkve i manastire na KiM, ali i srpskoj ministarki, Dariji Kisić Tepavčević, u svojstvu profesorke na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, predsednik ocenjuje da Priština „samo želi da se pokaže“.

„Neka se sile, jer to pokazuje njihove slabosti i nervozu, a time ne rešavate ništa. Malteretirate mlade ljude hodočasnike, ministre koji su hteli da idu da predaju na fakultetu i šta ste time rešili, samo ste pokazali koliko ste nervozni i koliko ne znate šta biste sa sobom, a još manje šta biste sa nama“.

„Kad neko mašta da ima državu, a nema je, oni odmah insistiraju – ako može da ima neki stambilj više, neki pečat više, ako može da pokažu mnogo smo jaki i mnogo smo silni„, kazao je Vučić, optuživši još jednom sadašnju srpsku opoziciju, a nekadašnju vlast, da je postavila prelaze Brnjak i Jarinje.

Na KiM ne živi veliki broj Srba, on neće biti veći, san roditelja da pošalju dete u BG, ne možemo da ih osuđujemo

Predsednik konstatuje da je Srbija u teškoj poziciji, te traži od građana da to razumeju, ali i činjenicu da se Srbi sa KiM iseljavaju.

„Na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku ne živi veliki broj Srba i taj broj neće biti veći, iako se oni danas mnogo manje iseljavaju, nego što su se iseljavali juče. Neće biti veći zato što ljudi, kada se dočepaju više novca san im je da im deca dođu u Kragujevac, u Beograd, Kraljevo i neko drugo mesto i to nije nešto što možete da im zamerite. Jer svi mi koji živimo u Beogradu naši roditelji, dedovi, pradedovi su od nekuda došli. Ako nismo to zamerili sebi, da ne zamerimo nekome drugom“, tvrdi predsednik.

Upitao je novinara TV Pinka Je l’ lepši život u Beogradu nego u Šilovu, pa i odgovorio.

„Nemojte da se ljutite, ali jeste i biće, i ta razlika će biti još veća. Mi moramo da sačuvamo ljude kako da tu razliku umanjimo, kako da ulažemo još više para, kako da ulažemo u najznačajnije infrastrukturne projekte na Kosovu, a sa svim tim imate dosta problema kada nemate efektivnu vlast“, dodao je.

Još jednom ponavlja da je situacija teška, ali i dodaje da Srbi treba da znaju da „ne postoji sila koja bi mogla da nas primora da se ne znam šta dogodi, da učinim nešto protiv naših vitalnih nacionalnih i državnih interesa“.

„Neće biti lako, Srbi će imati bolju budućnost, čuvaćemo mir, sigurnost, da nastavimo da gradimo i radimo i tako Srbija pobeđuje“, poručio je za kraj predsednik pred sutrašnji sastanak u Briselu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.