Vučić sa Makronom: Svi pominju samo Banjsku; Beograd primenio tri obaveze iz Ohridskog, Priština nijednu

Vučić Francuska Makron
FOTO: Printscreen/TV Pink

Nisu obe strane učinile ponešto, jedna strana nije učinila ništa, nijednu tačku iz Ohridskog – ni prvog, ni drugog Briselskog sporazuma, demantovao je večeras srpski predsednik svog francuskog kolegu.

Aleksandar Vučić danas boravi u Francuskoj. Nakon serije sastanaka sa zvaničnicima ove zemlje, svoj radni dan završiće susretom sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom.

Uoči ovog sastanka, obratili su se medijima na konferenciji za štampu.

Makron je kazao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine „obećanje i zalog za stabilnost regiona i kontinenta.

Pozvao je strane da ispune preuzete obaveze i čine „teške kompromise“, da se odgovorni za Banjsku izvedu pred sud i organizuju izbori na Severu Kosova. Pomenuo je i ZSO, dok je za odluku Prištine u vezi sa dinarom kazao da je izazvala nepotrebne tenzije koje treba izbegavati.

„Svaka strana mora doprineti putu, i u tom smislu želim da pozdravim gestove učinjene sa obe strane, ali sada treba ići još dalje“, kazao je ujedno Makron.

Nakon francuskog predsednika, medijima se obratio Vučić.

„Ono što moram da kažem pred kamerama, rekli ste gospodine predsedniče i dragi prijatelju – obe strane su ponešto učinile, vezano za Beograd i Prištinu. Da niste pomenuli nikad ne bih o tome govorio. Nisu obe strane učinile, jedna strana nije učinila ništa“, kazao je Vučić, misleći na Prištinu.

Dodaje da Kosovo nije ispunilo ni jednu tačku iz Ohridskog ili Briselskog sporazuma:

„Već je jedna strana, poštovani gospodine predsedniče, napravila izbore sa izlaznošću 3,4 %. Zatim ste nam Vi rekli, a ja sam Vas poslušao, kada ste mi rekli – ‘potpisujte peticiju biće dovoljno da se raspišu ti izbori’, a oni nam ni posle toga ne daju izbore, požalio se Vučić.

Sa druge strane, kaže da je Beograd ispunio tri obaveze iz Ohridskog sporazuma.

„Srbija je iz Ohridskog sporazuma ispunila tri stvari, iako nije morala nijednu, jer je dogovor bio da prvo mora da se formira ZSO, koja se nije pomerila sa mrtve tačke. A, Srbija je ispunila sve, lične karte, tablice, carinske pečate“.

Pomenuo je i eksproprijaciju imovine na Severu Kosova.

„Tu dovode svoje policajce i svoje vojnike, iako nemaju pravo po tom pitanju da ih dovode“.

Osvrnuo se i na ranjavanje Srba, pitanje dinara, ali i na dešavanja u Banjskoj septembra prošle godine.

„I dalje se ne vodi nikakva istraga protiv onih koji su pucali u našu decu samo zato što su nosili Božićno drvo, zato što su nosili Badnjak. I dalje se ne vodi istraga protiv svih ranjavanja Srba, već svi pominju samo Banjsku. Pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na KiM“ dodao je Vučić.

Na kraju obraćanja najavio da će večeras razgovarati sa Makronom o inicijativi Prištine da postane članica Saveta Evrope, i onome što:

„Treba da se dogodi na teritoriji Francuske povodom 75 godina od osnivanja te organizacije, a odnosi se na zahtev Kosova za prijem u SE“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.