Makron sa Vučićem: Da se održe izbori na Severu, odgovorni za Banjsku izvedu pred sud, izbegavaju tenzije poput pitanja dinara

Makron
FOTO: Printscreen/TV Pink

„Normalizacija odnosa sa Prištinom je obećanje i zalog za stabilnost regiona i kontinenta“, kazao je večeras francuski predsednik srpskom kolegi na konferenciji za štampu. Pozvao je strane da ispune preuzete obaveze i čine „teške kompromise“. Traži da se odgovorni za Banjsku izvedu pred sud i organizuju izbori na Severu Kosova. Pomenuo je i ZSO, dok je za odluku Prištine u vezi sa dinarom kazao da je izazvala nepotrebne tenzije koje treba izbegavati.

Emanuel Makron kazao je večeras da je stabinost regiona „smisao briselsko-ohridskog sporazuma zaključenog pre malo više od godinu dana“.

Naglašava da će Francuska nastaviti da podržava napore EU u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, te kaže da će „učiniti sve da se obećanja realizuju“.

„Svaka strana mora doprineti putu, i u tom smislu želim da pozdravim gestove učinjene sa obe strane, ali sada treba ići još dalje. Znam da ste spremni i Vi ste to ponavljali tokom našeg poslednjeg razgovora u Briselu“, kazao je Makron srpskom predsedniku.

Šta je neophodno da se učini

Makron dodaje da je na putu ka normalizaciji odnosa neophodno načiniti više koraka.

„Neophodno je da, sa jedne strane, odgovorni za napad u Banjskoj prošle jeseni budu izvedeni pred sudove, da odgovaraju za svoja dela. Treba sve učiniti da se takva drama ne ponavlja“, kazao je Makron.

Sa druge strane:

„Neophodno je da se izbegavaju nepotrebne tenzije koje su nastale usled nedavnih odluka Kosova o finansijskim transferima“, dodao je Makron, pomenuvši ujedno osnivanje ZSO.

Ukazuje i na još jednu obavezu Prištine – da se organizuju izbori na Severu:

„Da zaista demokratski budu izabrani novi legitimni gradonačelnici“.

Konstatuje da je svestan „koliko su to teški kompromisi“:

„Ali će omogućiti vođama koje imaju hrabrost i viziju… da beru voće mira, da doprinosu stabilizaciji regiona“.

U tom smislu, naglašava da je veoma važno da ne dođe do podele BiH.

„Plan rasta EU koji smo sada usvojili podržavaće sve napore država u regionu da prevazilaze konflikte prošlosti, nastavljaju interne reforme i povećavaju konkurentnost u ekonomijii“, naveo je Makron.

Podržavamo članstvo Srbije u EU

Francuski predsednik podcrtao je da njegova zemlja podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

„Integracije Srbije u EU je u našem zajedničkom interesu. Nije to nametnut proces nego vaš suveren izbor. Uveren sam da Srbija može igrati značajnu ulogu u osnaživanju strateške autonomije EU“, zaključio je Makron.

Šta je Vučić kazao čitajte u posebnoj vesti: Vučić sa Makronom: Svi pominju samo Banjsku; Beograd primenio tri obaveze iz Ohridskog, Priština nijednuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.