Vučić: Kurti k’o Paja Patak najavljuje tužbu za genocid, podnesi je, da vidimo da li ćeš da pobediš

VUčić orden nakon akademije
FOT: Pink/Printscreen

„Slobodno ti podnesi tužbu za genocid, pa ćemo da vidimo ko je stvarno počinio genocid i da vidimo možete li da pobedite u tome“, nakon premijerke Srbije, istu poruku Aljbinu Kurtiju, par sati kasnije, poslao je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Nakon serije najava tužbe za genocid u prošlom periodu, kosovski premijer, izneo je juče još jednu iz sela Poklek kod Glogovca, gde su kosovski zvaničnici i Albanci obeležili „dan oslobođenja“ – ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999, nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. 

„Priština sve više napada Srbiju“, kazao je danas predsednik Srbije nakon završetka svečane akademije povodom obeležavanja 950 godina postojanja manastira Svetog Prohora Pčinjskog.

Konstatuje da pre Srbijom nisu laki dani.

„Nije nama situacija tako ružičasta i nije vreme za velike reči, već čvrst stav i da uvek pokažemo koliko želim dijalog i gledamo u budućnost i da razgovaramo, sačuvamo mir i stabilnost“, poručio je, ali i konstatovao da sa Kurtijem na čelu prištinskih vlasti ide sve mnogo teže.

Kada je reč o najavi tužbe za genocid, predsednik kaže da Kurti „to ponavlja kao Paja Patak svaki dan“.

„Moja poruka njemu je – nemoj više da nam pretiš, uradite to, i nemojte da se igrate tih igara, pošto sam ja to odavno prošao, politički sam veteran. To kao on će nama da preti tužbom za genocid, a mi ćemo strašno da se sekiramo zbog toga, a onda će neko da nam kaže spolja – mi ćemo da sprečimo tužbu, a vi priznajte Kosovo„.

„Te trikove, to na trokiš klikere pokušajte nekom drugom da prodate“, poručuje mu predsednik.

Vučić ocenjuje da sve to pokazuje da je Priština protiv suštinskog dijaloga, kao i da je za predstojeći sastanak u Briselu spremila „i druge trikove da pokažu sebe kao žrtvu“.

Povodom konstatacije novinara da je „zanimljivo“ to što će uz Kurtija, deo prištinske delegacije biti i potpredsednica kosovske skupštine, Sandra Bogujevci, predsednik podseća da je ona teško povređena tokom rata. Kaže da je to „teška priča“, ali i da „to nije pitanje celog naroda i pitanje teritorijalnog razgraničenja i čega drugog“.

„Takvih ljudi bismo i mi mogli da dovedemo na desetine, ali, kada to uradite, onda svima stavite jasno do znanja da ne želite razgovor“, dodao je Vučić

Na konstataciju novinara da će Kurti u Briselu da izvede „neku vrstu šoua“ i pitanje da li onda vredi ići u Brisel, predsednik kaže da Kurtiju unapred čestita, ali i da vredi ići.

„Nemate alternativu razgovoru, i kada sa nekim ne daj Bože ratujete, morate da sednete i razgovarate, jer svaki razgovor je bolji od ispaljenog metka“, ocenio je.

Kaže da je njegova želja da se održi mir i ekonomski jača Srbija.

„Naše je da čuvamo mir i stabilnost i da pružamo ruku, mi pružamo ruku Albancima na svaki mogući način, ali ako oni to ne žele, i ako misle da ne samo da mogu da ucenjuju Srbiju, već i da prete Srbiji svakog dana, onda nastavite sa tim“, kazao je srpski predsednik.

Pročitajte još:

Vučić primio orden: Štitiću kosovski zavet i Vidovdan

Brnabić o najavi tužbe za genocid: Zašto pretite, podnesite je, pokazaćemo šta se zaista dogodilo

Kurti: 12. jun kraj genocida na Kosovu, tužićemo Srbiju za genocid; Konjufca: Sve dok nas Srbija ima u svom ustavu, sa Srbijom ništa nije gotovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.