Brnabić o najavi tužbe za genocid: Zašto pretite, podnesite je, pokazaćemo šta se zaista dogodilo

Ana Brnabić tokom prvog skupštinskog zasedanja od proglašenja vanrednog stanja zbog koronavirusa Foto Srđan Ilić
FOTO: Srđan Ilić

„On svakodnevno preti tužbama za genocid. Pa dobro, dajte tu tužbu za genocid, umesto da pretite nama u centralnoj Srbiji svaki dan“, poručila je danas premijerka Srbije, Ana Brnabić, Aljbinu Kurtiju.

Nakon serije najava tužbe za genocid u prošlom periodu, kosovski premijer, izneo je juče još jednu iz sela Poklek kod Glogovca, gde su kosovski zvaničnici i Albanci obeležili „dan oslobođenja“ – ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999, nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. 

Predsednica vlade Srbije danas mu iz studija TV Prva poručuje da prestane da svakodnevno preti, već podnese tužbu, kazavši ujedno za njega da je „ideološki fanatik“ i „čovek sa nula pragmatizma“.

„Zašto pretite, podnesite tužbu, da vidimo šta želite da kažete u toj tužbi. Mi ćemo da pokažemo šta se tamo zaista dešavalo i to je to. Ali samo nemojte da pretite svaki dan“, kazala je Brnabić.

Tri dana pred nastavak dijaloga u Briselu, gde će se po prvi put sastati Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić, Brnabić je izjavila da sa kosovskim premijerom „nema razgovora i dogovora i neće biti ni zajedničkih sporazuma“.

Kaže da od svakog regionalnog sastanka Kurti „pravi potpuni cirkus“ i pokreće teme koje nisu predviđene.

„Postoji i prostor i vreme za takve teme. Mislim da tu apsolutno nema razgovora. Na kraju krajeva on je rekao da mu dijalog nije jedan od prioriteta“, poručila je Brnabić.

Navodi da primećuje da se priprema „još jedan cirkus“ za predstojeći sastanak u Briselu.

Ocenila je da su, što se tiče Kosova, „stvari teške i da će biti sve teže“.

„To što sada imamo političke elite u Prištini, ljude koji ne žele razgovor, je katastrofa za čitav region i predsedniku (Vučiću) će 15. juna biti izuzetno teško“, smatra ona.

Podsetivši na nedavnu najavu predsednika Srbije – da će se o Kosovu razgovarati u parlamentu, ali i da će o tome pričati i sa vanparlamentarnim strankama, Brnabić kaže „da nema nadu“  da će biti postignut zajednički konsenzus.

Kako navodi, ako bi to oslabilo Vučića, lider Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, bi pre bio na strani Kurtija.

Brnabić je govorila i o Samitu lidera Zapadnog Balkana koji je ove nedelje održan u Tirani.

Na ovom sastanku trebalo je da se razgovara o ekonomskom oporavku regiona, ali se on pretvorio u polemiku o političkim pitanjima između premijerke Srbije, Ane Brnabić i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, koji je tražio da se revidira regionalni CEFTA sporazum, u kome bi Kosovo bilo priznato kao država, a od Brnabić je tražio priznanje kosovske nezavisnosti, javili su tada mediji.

Brnabić je danas potvrdila medijske navode, poručivši ujedno da je sastanak bio „veoma buran i težak“.

Ona navela da je apsolutno tačno da je Kurtiju rekla da „Srbija ne može da okupira svoju teritoriju“.

„Ja sam morala da reagujem. Mi smo priznata država, mi nismo jednaki, i ne možemo se tretirati kao jednaki“, kazala je ona.

Ocenjuje da ono što se dogodilo u Tirani između nje i Kurtija nije ništa u poređenju sa pristupom koji će Priština imati u budućnosti na svim regionalnim i evropskim sastancima, gde, kako kaže, očekuje da će u svakom dokumentu tražiti da se Kosovo obeleži sa „Republika Kosovo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.