Vučić primio orden: Štitiću kosovski zavet i Vidovdan

Ništa tuđe nećemo, a nećemo da budemo ni po merilima nekih drugih veoma dobri – da vam damo nešto što vi mislite da nam ne pripada, a pripada nam više od 9 i po vekova – poruka je srpskog predsednika prištinskim zvaničnicima uoči najavljenog nastavka dijaloga u Briselu.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je danas svečanoj akademiji povodom obeležavanja 950 godina postojanja manastira Svetog Prohora Pčinjskog, na kojoj mu je dodeljen orden Eparhije vranjske SPC.

U obraćanju potom, poručio je da mu je velika čast što je dobio orden, ali i da nije neko ko „inače žudi za nagradama“.

„Mnogo mi znači ovaj orden koji sam primio, jer mi se čini da kada zajedno rastu srpska država i srpska crkva, da je tada i najbolje našim građanima. A mislim da u savremenoj istoriji srpskoj nismo toliko uradili za naše crkve, hramove, manastire, bratstva i sestrinstva“, poručio je predsednik, ali i dodao da zna da to nije dovoljno.

Pohvalio se da je, posle ordena Svetog Save, jedini predsednik u istoriji Srbije koji je taj orden primio.

Predsednik je istakao da bez crkve ne može da se očuva nacionalno i državno tkivo, a da onaj ko to ne razume, ne zaslužuje da vodi državu.

Upravo zbog toga, orden koji je dobio vidi i kao „obavezu više“.

Kaže da je to za njega važno jer, „uprkos silnim pritiscima koji dolaze spolja, i sa KiM-a od strane albanskih političara i pretnje tužbama i novim sukobima“, sutra ide za Brisel gde će se dan kasnije po prvi put sastati sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

„Biće još mnogo takvih razgovora i samo jednu stvar mogu da vam obećam. Znam ja koliko mi takvih problema imamo i nisu stvari tako ružičaste za nas kako ponekad mi Srbi to želimo da predstavimo, i zna to verni narod ovde u Bujanovcu bolje nego igde drugde u Srbiji“.

Vučić je potom izneo svoje obećanje.

„Borićemo se za Srbiju, da ne budemo ničiji podanici, osim da budemo sluge svoga naroda, ali samo svoga naroda i svoje države“, kazao je.

Za razliku od Prištine, kako kaže, Srbija neće da preti i uzvraća uvrede.

„Borićemo se čvrstinom, ozbiljnim i odgovornim stavom, ali i pogledom u budućnost. Hoćemo da pobeđujemo novim fabrikama, da pobeđujemo snažnijom ekonomijom, većim penzijama platama… I jedino što ćemo da kažemo to je – ‘ništa vaše nećemo, ništa tuđe nećemo, samo vam nećemo dati i nećemo da budemo po merilima nekih drugih veoma dobri, zato što treba da vam damo nešto što vi mislite da nam ne pripada, a pripada nam više od 9 i po vekova“, kazao je predsednik.

Čuvaćemo i štitićemo i kosovski zavet i Vidovdan, ali ćemo brinuti i o budućnosti našeg naroda, i na KiM-u, i u Bujanovcu i na svakom drugom mestu gde Srbi žive

Vučić se na kraju svog obraćanja zahvalio Patrijarhu Porfiriju, vladikama, sveštenstvu, ali i „ruskim prijateljima“.

„Ja vas molim da nam vi svojom verom, i verom u to da postoje ljudi koji nisu podaničkog duha, već slobodarskog verskog duha pomognete da prebrodimo teškoće i probleme koji su pred nama. Oni su politički, oni se tiču Kosova i Metohije. Da nam pomognete da zajedno iz toga izađemo“, kazao je predsednik Srbije.

Pre održavanja Svečane Akademije, patrijarh Porfirije služio je liturgiju povodom obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira Prohor Pčinjski, ali i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio.

Veliki broj vernika prisustvuje liturgiji u manastiru, koji je prema predanju podigao u 11. veku, odnosno 1070. godine, vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom „Mirotočivom“, koji mu je prorekao da će postati car, javila je Nova.rs.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.