Daka: Odluka Osmani o razrešenju – neustavna, smešna i nije u skladu sa zakonom

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Bivša predsedavajuća Centralne izborne komisije Valjdete Daka (Valdete Daka) opisala je kao neustavnu, smešnu i nezakonitu odluku predsednice Vjose Osmani da je razreši sa ove pozicije. Daka je pred novinarima izjavila da je postupak njene smene započeo pretnjama Osmani iz januara ove godine, u vreme kada je doneta odluka Ustavnog suda da se ne dozvoli kandidatura licima koji su proglašeni krivima za bilo koje krivično delo u poslednje tri godine.

„Samo dan nakon odluke CIK-a da ove osobe ne potvrdi, 23. januara, vršilac dužnosti predsednika Kosova, putem video poruke, javno je pretila da će razrešiti članove CIK-a. Iako bi trebalo da bude zadužena za zaštitu ustavnosti i podsticanje CIK-a da primenjuje Ustav i zakon, ona je zatražila od CIK da zanemari presudu Ustavnog suda. Taj pritisak su kasnije nastavili predstavnici određenog političkog subjekta, koji su sprečili normalno odvijanje sastanaka, izazivajući prekide i iznoseći neutemeljene optužbe, a često i prenoseći uvrede, ali da predsednica nikada nije pokušala da reaguje“, kazala je.

Daka je rekla da je kažnjena samo zato što je primenila Ustav i Zakon. Za nju je ovo apsurdno i naručeno.

„Ova odluka predsednice, objavljena u ponedeljak popodne, jasno je da je pripremljena ranije. O tome svedoči činjenica da je u roku od nekoliko minuta imenovan novi predsedavajući CIK-a. Objavljivanju ove odluke prethodio je sastanak na koji me je pozvala predsednica Kosova. Na ovom sastanku tražila je od mene da dobrovoljno podnesem ostavku i zauzvrat bih prihvatila javnu zahvalnost za svoj dosadašnji rad kao predsedavajuća CIK-a i obećala mi je da ćemo nastaviti saradnju u budućnosti“, rekla je.

Ovaj sastanak demantovao je savetnik predsednice Osmani Artan Murati, rekavši da predsednica Daki nije ponudila ni odlikovanja ni predsedničku zahvalnost. Bivša predsedavajuća CIK-a rekla je da su jezik i ponašanje predsednice neprihvatljivi, rekavši da je svoju dužnost obavljala sa visokim profesionalnim integritetom.

„Predsednik Republike je u ovoj odluci naveo nekoliko razloga za moju smenu. To su nestabilni razlozi i ne oslanjaju se na stvarnost koja je potpuno drugačija. Argumenti koje je dala predsednica Kosova lako se opovrgavaju i za to nije potreban veliki napor“, dodala je ona.

Navodeći razloge pomenute u odluci o razrešenju, Daka je rekla da predsednica Osmani kao razlog za svoju odluku iznosi neistine po pitanju verifikacije podnosilaca zahteva van zemlje.

„U odluci predsednice, odluka CIK-a smatra se uskraćivanjem biračkog prava. Gospođo predsednice, ovo je velika neistina. CIK, odlukom da verifikuje podnosioce zahteva, nikome nije uskratio pravo da se registruje kao birač van Kosova, niti da glasa, jer je CIK u spisak birača uvrstio one podnosioce zahteva koji nisu uspeli da ih kontaktiraju telefonom. Dalje, odluku CIK-a nisam donela samo ja, već su svi članovi CIK-a glasali za nju“, naglasila je.

Daka je rekala da je tokom svog vremena na čelu CIK obavljala svoju dužnost, ne popuštajući pod pritiskom.

Na kraju izlaganja pred medijima, Daka je rekla da će videti sve mogućnosti da potraži svoje pravo zakonskim putem.

Ovo poslednje, prema Daki, prekršeno je „jednom političkom odlukom i u potpunoj suprotnosti sa Ustavom Republike Kosovo i Zakonom o prevremenim izborima“.

Opozicione stranke i članovi civilnog društva reagovali su na smenu Valjdete Dake. Odluka predsednice Osmani opisana je kao kršenje.

Opozicione stranke i članovi civilnog društva reagovali su u ponedeljak na smenu Dake nazvavši je nepravednom odlukom.

„Akcija Osmani je flagrantna intervencija. CIK je godinama hvaljen zbog organizacije izbora. PDK poziva ambasade zemalja Kvinte da reaguju na kršenje institucija, inače njihovo nereagovanje pokazuje da podržavaju ove akcije. Od danas će Osmani biti odgovorna za sprovođenje lokalnih izbora “, rekla je poslanica PDK, Bljerta Deljiu (Blerta Deliu).

KoSSev: Smena Dake izazvala je oprečne reakcije u kosovskoj javnosti, kao i optužbe opozicije na račun vlade. A povodom ove smene oglasila Kancelarija EU u Prištini.

Putem objave na Tviteru, šef kancelarije Evropske unije u  Prištini Tomaš Sunjog prokomentarisao je ovu odluku, rekavši da je važno da su sve procedure u skladu sa kosovskim zakonima.

„Obavešteni smo o odluci predsednice Osmani da razreši šefa CIK-a i da imenuje novog. Važno je da su sve procedure u skladu sa kosovskim zakonima i da se održava nezavisnost CIK-a pružanjem pravovremene profesionalne pripreme za lokalne izbore i reforme izbornog zakona“, napisao je Sunjog na Tviteru.

Kao politički motivisanu opisalo je ovu odluku i civilno društvo. Kažu da je ovo došlo kao rezultat promene vlasti u zemlji nakon poslednjih izbora.

„Na osnovu odluke o razrešenju, ocenjujemo da su argumenti koju izneti od strane predsednice neosnovani i predstavljaju pogrešno tumačenje relevantnih situacija. Između ostalog, predsedavajućem CIK-a pripisuju se isključivo sve odgovornosti i propusti CIK-a, uprkos činjenici da je predsedavajući CIK-a je jedan od jedanaest članova sa pravom glasa. Čak podsećamo da su rad CIK-a pozitivno ocenili lokalni i međunarodni izveštaji o posmatranju izbora“, kaže se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.