„Vatrena molitva“ Osmani Indiji: Kosovo nije Kašmir, priznajte nas

Chairwoman of the Assembly of Kosovo and acting President of Kosovo Vjosa Osmani speaks during an interview with The Associated Press in Kosovo capital Pristina on Friday, Nov. 13, 2020. Kosovo’s acting president complains that the European Union is not treating Kosovo on “an equal footing” with its former war foe, neighboring Serbia in the negotiations on normalizing their ties. Osmani on Friday said that Brussels was not learning from the mistakes of the past and was treating Serbia as “a spoiled child.” (AP Photo/Visar Kryeziu)

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, usrdno je pozvala Indiju da prizna njenu zemlju, uveravajući je da Kosovo nije Kašmir.

U intervjuu za indijsku televiziju VION, Osmani je rekla: „Još jednom pozivamo indijsku vladu da prvo prizna patnju naroda Kosova od genocidnog režima [Slobodana] Miloševića, i drugo, da prizna realnost, koja se neće promeniti ”.

Ona je tako odgovorila na pitanje u vezi sa nepriznavanjem Kosova od strane Indije, prenosi Zeri.

Diplomatske depeše koje je objavio Vikiliks 2011. pokazale su da su SAD pokušale da izvrše pritisak na Indiju da prizna Kosovo. Nju Delhi još uvek nije priznao Kosovo jer se plaši da će se povući paralela između Kosova i Kašmira. Mnoge zemlje članice UN nastavljaju da priznaju Kosovo.

„Samo je pitanje vremena kada će se sve zemlje poput Indije pridružiti demokratskim zemljama širom sveta u priznavanju nezavisne i suverene Republike Kosovo“, rekla je Osmani u emisiji VION.

Skrenula je pažnju na ono što je rekao Međunarodni sud pravde: da je nezavisnost Kosova unutar međunarodnog prava i da se ne može uporediti ni sa jednom drugom zemljom u svetu. Ona je rekla da se način na koji je Kosovo postalo nezavisno razlikuje od drugih regiona, uključujući Kašmir.

Napominjući da je raspadom Jugoslavije stvoreno nekoliko država, uključujući i Kosovo, rekla je da je „ovo realnost koja se ne može srušiti“.

„Za nas je izuzetno važno da imamo zdrave i aktivne veze sa indijskom vladom i indijskim narodom“, rekla je ona, ističući potencijal za saradnju u ekonomskoj, političkoj i diplomatskoj sferi, prenosi Zeri.info.

„Zaista se nadam da ćemo imati priliku da se barem upoznamo, kako bi indijski zvaničnici čuli našu stranu istorije. „To je priča o patnji, o istrajnosti, ali i o izuzetnoj nadi za budućnost“.

Ona je potvrdila da Kosovo nikada nije bilo uzrok ratova ili nestabilnosti.

„Upravo suprotno. Doneli smo stabilnost.“

Ona je napomenula da je većina indijskih saveznika već priznala Kosovo. Rekla je i da je MSP presudio u prilog nezavisnosti Kosova jer je pravni argument bio u njegovu korist, i priznajući da se tamošnja situacija razlikuje od drugih oblasti poput Kašmira.

„Danas smo slobodni i nezavisni i zaista se nadam da ćemo sesti sa indijskom vladom kako bismo razgovarali o tome kako možemo poboljšati naš odnos.“

„Pokušavamo da vas kontaktiramo i nadam se da ćemo imati pozitivan odgovor. Mislim da je najmanje što treba učiniti to da se saslušaju argumenti drugih. Slušanje naše strane istorije, je istina koju su potvrdili međunarodni sudovi, nadamo se da ćemo moći da to kažemo indijskoj vladi“, rekla je predsednica Osmani.

KoSSev: Indija neće da se odazove pozivu Osmani da prizna Kosovo, stigao je odgovor od srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

„Kada budete čuli da smo nekoga pozvali, čućete i da se on odazvao, za razliku od njihovog poziva Indiji, gde neće biti odziva pozitivnog za njih“, kazao je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.