Vučić i Erdogan razgovarali telefonom o dijalogu Beograd-Priština, podrška dijalogu

Foto: Predsedništvo/ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i Turska nastaviti da pružaju podršku dijalogu Beograda i Prištine, kao jedinom načinu za rešavanje, za Srbiju, osetljivog pitanja Kosova i Metohije, dok je Erdogan ovom prilikom potvrdio da potpuno podržava dijalog Beograda i Prištine, saopštili su iz sprskog predsedništva.

Vučić i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas telefonom o situaciji u regionu, ali o požarima koji haraju turskom obalom, a Vučić je izrazio saosećanje povodom žrtava požara u Turskoj.

On je takođe, kako navode iz predsedništva, izrazio spremnost da Srbija u okviru svojih mogućnosti, pomogne u zaustavljanju vatrene stihije, kao i u otklanjanju njenih posledica.

Erdogan je zahvalio na prijateljskoj podršci i naglasio da zna da u odmaralištima na turskog obali boravi mnogo srpskih turista i kazao, kako navode iz predsedništva, da turske vlasti čine sve za njihovu bezbednost.

„Dvojica državnika su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na visokom nivou, posebno njihova ekonomska saradnja, izrazivši nadu da će ona, uz postojeće mogućnosti, značajno napredovati“, navode iz predsedništva.

Vučić i Erdogan razmotrili su i različita globalna pitanja, a Vučić je pozvao  Erdogana u posetu Srbiji, što je šef turske države prihvatio i potvrdio da će da poseti Srbiju.

Inače, ovo je i prvi zvanični razgovor dvojice zvaničnika nakon što je turski predsednik pre desetak dana, kako su tada preneli turski mediji, na konferenciji za novinare, rekao da treba raditi na „povećanju broja država koje priznaju Kosovo“.

„Trudimo se da uspostavimo kontakte na visokom nivou sa različitim zemljama, koje predvodi Azerbejdžan. Nastavićemo sa ovim. Sličan posao radimo svuda gde ima žrtava i ugnjetavanja. Za Kosovo želimo da povećamo broj priznanja, koji je trenutno 114, čak i više“, kazao je tada Erdogan a preneo TRT.

Kazao je tada, kako su dalje preneli mediji, da će o „priznanju Kosova“ razgovarati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Dva dana kasnije, 21. jula, oglasio se i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj, pripada Srbiji, nama ostaje da se borimo za svoju zemlju i svoj narod. Mi rezervnu otadžbinu nemamo“, prokomentarisao je tada predsednik Srbije, najavu turskog predsednika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.