Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine: Ukinuta antidamping odluka za građevinske blokove uvezene iz Srbije

 

Carina Takse Kamioni Granica

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine (MINT) dalo je pojašnjenja u vezi sa ukidanjem antidamping zaštitne mere za blokove uvezene iz Srbije.

U saopštenju za javnost, MINT kaže da je nakon konsultacija sa Komisijom za procenu posebnih dažbina na uvoz zaključilo da treba ukinuti odluku o antidamping zaštitnoj meri za standardne blokove 19x19x25 koji se uvoze iz Srbije.

„Ako se ustanovi da takav uvoz nastavlja da ugrožava lokalne proizvođače prodajom proizvoda ispod normalne vrednosti, tada će Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine odmah odlučiti da otvori formalnu istragu kako je predviđeno članom 29. ovog zakona. Ukoliko konačna analiza utvrdi da se damping cena nastavlja na tržištu Kosova, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine ponovo će nametnuti antidamping meru zaštite za blokove 19x19x25 iz Srbije”, kaže se u saopštenju.

Prema MINT-u, trenutno Odeljenje za trgovinu pomno prati sektor proizvodnje građevinskog materijala na bazi gline i analizira uvozne i prodajne cene predmetnog proizvoda iz Srbije i uskoro će doći do konkretnih analiza.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.