Berger u Beogradu, srpska vlast očekuje od Nemačke podršku kompromisu u dijalogu i bezbednost za Srbe

Vučić Berger
Foto: Predsedništvo Srbije

Srpski predsednik od Nemačke očekuje da pruži konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine i pronalasku kompromisnog rešenja koje će zadovoljiti interese obe strane i omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora. Očuvanje mira i bezbednosti na KiM apsolutni je prioritet. Ove poruke, sekretaru spoljnih poslova Nemačke Miguelu Bergeru preneli su na odvojenim sastancima Aleksandar Vučić i Petar Petković. 

U večerašnjem saopštenju za medije Kancelarije za Kosovo i Metohiju nakon sastanka njenog direktora Petra Petkovića sa visokim gostom iz Nemačke, navodi se da je Petković izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog, kako se navodi, incidenata usmerenim protiv Srba, u kojima su meta i njihova imovina i hramovi Srpske pravoslavne crkve.

Posebno je skrenuo pažnju na slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovicu, koja nedeljama „doživljava pravu torturu lokalnih Albanaca“.

„To je samo jedan od velikog broja etnički motivisanih napada na srpske povratnike na KiM“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Bergeru je ukazao i na povećan broj incidenata od početka godine usmerenih ka srpskom stanovništvu i naglasio, kako navode u saopštenju, da su ugrožena bezbednost i narušena sigurnost najveći problemi i izazovi sa kojima se suočava narod na KiM.

Ujedno, Petković je Bergeru preneo jasan stav Beograda, a to je da su očuvanje mira i bezbednosti apsolutni prioritet, kome mora da se posveti puna pažnja.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o dijalogu Beograd- Priština.

Petković je ovom prilikom istakao da je Priština u poslednje dve runde razgovora u Briselu pokazala „krajnju neodgovornost, čineći sve da dovede do prekida dijaloga i destabilizacije prilika na terenu“.

Podsetio je i na to da će Beograd da ostane posvećen dijalogu o normalizaciji odnosa, što je kako kaže, preduslov za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na KiM ali i u celom regionu zapadnog Balkana.

Ujedno je direktor Kancelarije podsetio, da je Beograd ispunio sve obaveze proistekle iz Briselskog dijaloga, ali i da će nastaviti da od Prištine zahtevaju primenu svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje – Zajednice srpskih opština.

Petković je podcrtao i to da, zarad očuvanja mira i stabilnosti, dijalog nema alternativu i da sva otvorena pitanja dve strane treba da rešavaju za pregovaračkim stolom, u čemu je dragocena i podrška Nemačke.

Foto: Kancelarija za KiM
Vučić: Da se zadovolje interesi obe strane

Prethodno se Berger sastao se i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji Srbije i Nemačke, procesu evrointegracija, kao i o odnosima i inicijativama u regionu.

Tema razgovora Vučića i Bergera bio je i dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je, kako su saopštili iz predsedništva, izrazio očekivanje da će Nemačka da pruži konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine i pronalasku kompromisnog rešenja koje će zadovoljiti interese obe strane i omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora.

Srpski predsednik je takođe naglasio da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, a posebno ekonomske saradnje.

Oglasio se i Berger nakon sastanka. „Sa predsednikom Vučićem razgovarao sam danas o bliskim bilateralnim odnosima između Nemačke i Srbije, primeni reformi, regionalnoj saradnji, koja je povezana sa dijalogom Kosova i Srbije. Hvala za toplu dobrodošlicu i odličnu razmenu (mišljenja, prim.red)“ – poručio je na Tviteru.

Pre poseti Beogradu, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Migel Berger boravio je u dvodnevnoj poseti Prištini, gde se sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Iz kabineta kosovske predsednice i premijera kao ključne poruke nakon sastanka sa Bergerom, odabrane su te da Nemačka podržava ukidanje viza za građane Kosova, da će Nemačka podržati Berlinski proces i zajedničko tržište kao oblik regionalne saradnje, proizašlog sa samita u Sofiji prošle godine.

Berger se takođe sastao i sa predstavnicima SPC u Gračanici.

„Impresioniran sam kulturnim nasleđem tokom moje posete Manastiru Gračanica. Hvala Vladiki Teodosiju i Ocu Janjiću iz manastira Dečani Srpske pravoslavne crkve“, poručio je Berger nakon sastanka u sredu.

Povezani članci:

Berger-Kurtiju: Nemačka će podržati Berlinski proces

Berger u Gračanici impresioniran kulturnim nasleđemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.