Vučić: Garancija članstva Srbije u EU kao deo dogovora sa PR. Svu snagu uložiću da se dijalog nastavi uz želju da postignemo sporazum

Aleksandar Vucic, Photo: Reuters, Djordje Kojadinovic
Aleksandar Vucic, Photo: Reuters, Djordje Kojadinovic

(Tekst je izvorno preveden sa engleskog; citati Predsednika Srbije u antrfileima dodati na osnovu video zapisa iz intervjuaa koje je objavila agancija Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će da traži garanciju za ulazak njegove zemlje u Evropsku uniju 2025. godine, kao deo bilo kakvog dogovora sa susednim Kosovom, koji bi otvorio put i jednoj i drugoj državi za ulazak u blok.

Srbija i njena nekadašnja pokrajina Kosovo od 2013. godine posvećeni su dijalogu uz posredovanje EU, u cilju poboljšanja odnosa i rešavanja svih otvorenih pitanja između dve strane, ali od tada nije postignut veliki napredak.

“Ako ikada postignemo bilo kakav sporazum (sa Prištinom), Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati država članica EU 2025. godine,” rekao je Vučić u intervjuu Rojtersu.

Svu energiju, svu snagu, uložiću da se razgovori nastave u dobroj veri, sa željom da do sporazuma dođemo. Nisam optimista…

…I mi i Albanci shvatamo da nekakav sporazum u budućnosti moramo da napravimo i to je suštinska činjenica, to je suštinska stvar. I ponosan sam na to što sam to Srbima nedvosmisleno rekao, a naše uši nisu naviknute na to da to moramo da postignemo – da li danas ili za deset godina, to moramo da postignemo.

Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači iznenada su otkazali sastanak licem u lice u Briselu prošlog petka, na kojem se očekivalo da će obe strane po prvi put da razgovaraju o planu razmene teritorija. Očekuje se da će se sastati kasnije ovog meseca.

Vučić je rekao da će za dogovor između Beograda i Prištine da bude potrebno oko 10 godina usled mnogobrojnih razlika u mišljenju.

“Ponekad se osmehnem kada čujem kako ljudi pojednostavljaju stvari i govore da se dogovor svodi na jedno – daću vam tri sela, a dobiću šest sela (zauzvrat),“ rekao je on.

„Ako bismo ikada postigli dogovor (sa Prištinom), to bi morao da bude sveobuhvatan dogovor koji bi obuhvatao ne samo odnose između nas i Albanaca na Kosovu, već bi takođe morao da obuhvata i rešenje za naš put ka EU i dalji ekonomski napredak,“ rekao je.

„Ništa nije zvanično na stolu“

KoSSev: I dok Rojters prenosi da je na poslednjem sastanku u Briselu u okviru dijaloga trebalo “ po prvi put“ da se razgovara o razmeni teritorija, Vučić navodi:

„Ništa još nije zvanično na stolu da bismo mi mogli da razgovaramo. Mi pregovaramo pre svega o provođenju dela Briselskog sporazuma, imamo akcioni plan, ali razgovaramo i o tome kako bi trebalo da Srbi i Albanci žive u budućnosti, jedni pored drugih, zajedno, i kako da prevaziđemo sve teškoće, i Beograd i Priština. Ne mislim da smo blizu postizanja bilo kakvog sporazuma, ali da li smatram da je lekovito, dobro i važno da razgovaramo o svemu i da se potrudimo i da pokušamo da sve napore moguće unesemo u svoj rad i delovanje da bismo do nekakvog mogućeg dogovora došli –  apsolutno sam za to.“

Razmena teritorija

Srbija je izgubila kontrolu nad Kosovom 1999. godine nakon NATO bombardovanja koje je imalo za cilj da spreči ubijanje i proterivanje Albanaca od strane srpskih snaga tokom dvogodišnjeg rata protiv pobunjenika.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, a priznalo ga je više od 110 država, ali ne i pet EU članica, Rusija i Srbija.

Predloženi dogovor o razmeni teritorija, o kojem se odvojeno raspravlja i u Beogradu i u Prištini, dao bi Srbiji kontrolu nad severom Kosova, sa pretežno srpskim stanovništvom. Priština bi zauzvrat dobila kontrolu nad južnim srpskim opštinama sa pretežno albanskim stanovništvom.

„Albancima uvek govori“: „Bolje da se mi dogovorimo, nego da se svi drugi dogovaraju preko naše grbače“

„Mi smo otvoreni za razgovor. Mnogo, mnogo razlika deli Beograd i Prištinu. Ali morate da imate u vidu i očigledno je da mnogo toga deli i ljude koji o tome odlučuju, kao da je to, otprilike, pitanje za celi svet i odavno je to prestalo da bude pitanje za ljude koji od toga treba da imaju najviše koristi, a to su Srbi i Albanci. Dakle, pitanje koje se zaista ne tiče nikog trećeg, očigledno je da se tiče celog svega. Ja sam zato uvek Albancima govorio – bolje da se mi dogovorimo, nego da se svi drugi dogovaraju preko naše grbače. Jer, koliko god da bude težak i loš sporazum za obe strane, ako se mi dogovaramo između sebe – biće mnogo bolji, nego da se mi ne dogovaramo ništa, pa da se drugi dogovaraju preko naših leđa.“

Sjedinjene Države i neki zvaničnici EU rekli su da se neće protiviti ovom sporazumu ako dva lokalna lidera mogu da postignu dogovor, ali Nemačka je odbacila ovu ideju, naglašavajući da bi ona mogla da oživi stara neprijateljstva iz etničkih ratova devedesetih.

„Nemoguće je postići konačni dogovor bez podrške Nemačke, Rusije, SAD ili Francuske,“ rekao je Vučić.

Vučić je kazao da bi kampanja za parlamentarne izbore u Evropskoj uniji sledećeg maja i povećanje popularnosti desničarskih političkih partija u Evropi mogli da ometaju šanse za postizanje dogovora između Beograda i Prištine.

„Da li mislite da bi građani tih (EU) zemalja voleli da čuju o mogućnostima članstva Srbije (tokom kampanje)?“ – rekao je on.

Većina Srba vidi Kosovo kao kolevku svoje nacije i pravoslavne vere. Ustav Srbije definiše Kosovo kao sastavni deo Srbije.

„Trenutno ne znamo gde su naše granice,“ rekao je Vučić, dodajući da bi sporazum između Prištine i Beograda doprineo stabilnosti u regionu.

KoSSev: Identičnu poruku o tome da niko ne treba da se plaši sporazuma između Srba i Albanaca u više navrata uputio je i Vučićev kosovski kolega, Hašim Tači. Tako je na forumu u Alpbahu krajem prošlog meseca navode da zemlje regiona, članice EU ili bilo koja zemlja na svetu ne bi trebalo da se „protive ili da se plaše potencijalnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije“, čak i ako takav sporazum „može da implicira korekciju granica“.

„Niko u regionu ne bi trebalo da se plaši bilo kakvog sporazuma između Srba i Albanaca na Kosovu, region će biti stabilniji, jači i ekonomski privlačniji,“ rekao je on.

Konačan dogovor sa Srbijom bi takođe omogućio Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.