Vučić: Dobar deo posla oko snabdevanja robom uradili, ne bih da govorim o tome kako je roba došla

Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen, RTS

Razgraničenje nije ponuda Vašingtona, naprotiv iz Vašingtona po tom pitanju iz različitih delova administracije dolaze različite poruke, rekao je jutros u Jutarnjem dnevniku RTS predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Uprkos tome uključivanje Amerikanaca i Rusa ključ je za rešenje kosovskog problema što bi ukoliko do toga dođe do kraja njegovog mandata „bila važna tekovina za budućnost Srbije“. Ipak, nije realno očekivati postizanje sporazuma sa ljudima koji govore „vi morate da nas priznate i to je jedino rešenje u okviru ovih granica“, ali takođe i da su Srbe i Albance „ostavili na miru“, moguće je da „bismo se mi već do sada dogovorili“.

Ne možemo bez Rusa i Amerikanaca rešiti Kosovo

Na pitanje da li bi kao lični poraz doživeo to da završi mandat predsednika republike a da ne reši pitanje Kosova, predsednik je rekao da ne bi, ali da bi „voleo da imamo trajno uspostavljeni mir sa Albancima“.

„To bi bila važna tekovina za budućnost Srbije i to bi bilo dobro za naše građane, ali da li je to realno, to je već jedno drugo pitanje“, odgovorio je Vučić.

Iako trenutno nerealno, postizanje bilo kakvog sporazuma tek bi bilo nemoguće bez učešća Amerikanaca i Rusa, rekao je Vučić i dodao da su Amerikanci i do sada bili uključeni u pregovore.

„Ali kako da dođe do rešavanja problema kada vam neko kaže vi morate da nas priznate i to je jedino rešenje u okviru ovih granica? A ti si pre toga imao pravo da izvajaš i da praviš granice kakve si hteo i to na račun Srbije. Na to ni oni ni zapadni deo međunarodne javnosti slegnu ramenima i kažu – ‘ajde terajte ovako i to je to„, rekao je Vučić.

Iako je prethodno tvrdio da bez uključivanja Amerikanaca i Rusa u pregovore problem nije moguće rešiti, nešto kasnije u intervjuu navodi i da je problem trebalo ostaviti Srbima i Albancima na rešavanje.

„Ovo je pitanje pre svega za Srbe i Albance i da su nas ostavili na miru, moguće je da bismo se mi već do sada dogovorili. Ali je problem u tome što ni Kosovo, ni pitanje bivše Jugoslavije nikada nije bilo samo pitanje naroda koji tu živi i upravo suština politike koju vodim jeste da mi uzmemo stvari u svoje ruke“, navodi Vučić.

Na pitanje voditeljke da li je istina tvrdnja bivšeg šefa CIA-e za Balkan, Stivena Mejera da je ponuda Vašingtona za razgraničenje na stolu, ali da neće biti na stolu još dugo, predsednik kaže da takva ponuda ne postoji. Naprotiv, postoji raskol po tom pitanju u različitim delovima američke administracije.

„Jedno je što razgovarate u NSI, a drugo je što razgovarate u Stejt Departmentu. Kad razgovarate sa Trampovim saradnicima bližim, oni su otvoreniji za različita rešenja, jer nisu uvek ni podržavali nezavisno Kosovo, pre svega sekretar Džon Bolton, ali imate i Stejt department, tzv. duboka država, oni se i dalje čvrsto drže pritisaka na Srbiju – uvek je Srbija ta koja je krivac“, objasnio je predsednik.

Kosovo je, kako je Tijanić govorio, najskuplja srpska reč ili mesto za koje bi svi Srbi tobož ili stvarno život dali, a mali broj njih koji ne žive na KiM, ili gotovo niko, tamo ne bi da živi. To govori o svim našim paradoksima i apsurdnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Situacija je danas mnogo teža nego pre 10 ili 20 godina i neuporedivo teža nego pre 30 ili 60 godina

O robi na Severu: Snalazili smo se i snašli smo se

Vučić je ponovo govorio o snabdevanju Severa robom iz Srbije, kaže da je juče bio zadovoljan i da je upravo zato mogao da se obrati na konferenciji za štampu „jer smo dobar deo posla bar za narednih mesec dana obavili“. Odbija da kaže kako je roba stigla na Sever.

Navode predsednika Srbije o tome da je roba iz centralne Srbije ušla na tržište Severnog Kosova, negirala je u više navrata kosovska Carina.

„Ne možete da snabdete nekoga robom za narednih godinu dana, dnevne potrepštine su drugačije. Teško da će novine na dnevnom nivou stizati, stizaće sa plaćenom taksom ali ova druga roba, uspeli smo jedan dobar deo da obezbedimo. Kako? Ne bih o tome da govorim ali ja sam vam rekao – postoje ljudi, lako je da govorite i da kritikujete sve i da dobacujete stalno nešto – a neko mora da se postara za te ljude. Lako je vama da slikate rafove prazne i lako je da kažete, e pogledajte dokle su nam Srbi dovedeni, a neko mora i da se postara da ta roba prođe, a ta roba ne može da prođe po ceni duplo većoj od one koja je normalna i uobičajena jer tako ne možemo da se takmičimo ni sa kim“.

Komentarišući predstojeću posetu francuskog predsednika, Emanuela Makrona Beogradu, predsednik je najavio potpisivanje više od 20 zajedničkih sporazuma. Sa Makronom će pored političke i ekonomske saradnje, predsednik razgovarati i o Kosovu.

Pročitajte još:

Vučić najavio posetu KiM na jesen – do tada poručuje da će rafovi biti puni

Kosovska Carina negira da na Sever dolazi roba iz Srbije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.