Kosovska Carina negira da na Sever dolazi roba iz Srbije

Foto: KoSSev

Početkom prošle nedelje, sve prodavnice, apoteke i drugi uslužni objekti u opštinama na Severu bili su zatvoreni zbog, kako su trgovci tvrdili, nestašice robe iz Srbije koja je nastupila usled takse na uvoz robe iz Srbije i BiH i rigorozne kontrole alternativnih prelaza od strane Kosovske policije. Ipak, u sredu ujutru na Sever je „puštena“ roba iz Srbije, takođe su nam tada rekli trgovci i od tada su prodavnice bolje snabdevene. Na više pitanja kosovskih medija, kosovske vlasti tvrde da roba ne dolazi iz Srbije.

Portparol kosovske Carine, Adriatik Staviljeci, izjavio je za Klan Kosova da nije zabeležen veći priliv robe iz Srbije na Kosovo.

Njegov komentar zatražen je nakon što je srpski predsednik, Aleksandar Vučić juče na konferenciji saopštio da je Srbija poslednjih dana uspela da Sever „snabde robom široke potrošnje“ te da je zato stanje na Severu KiM „danas za nijansu lakše nego pre četiri dana što se robe tiče“.

„To su Vučićeve političke izjave“, kratko je prokomentarisao Staviljeci, negiravši Vučićeve navode.

Iz Klan Kosova su podsetili svoje čitaoce da su početkom prošle nedelje, prodavnice na Severu Kosova „bile dva dana zatvorene u pokušaju da započnu humanitarnu krizu“.

I Gazeta Express je u sredu, nakon što se u prodavnicama na Severu pojavila roba iz centralne Srbije, ali i Bošnjačke mahale, takođe zatražila informacije od kosovske Carine o tome da li je roba iz Srbije ušla na Kosovo i isto su dobili negativan odgovor. Gazeta Express je tada, pozivajući se na neimenovane izvore, izvestila i da je roba iz Srbije „bila skrivana po magacinima i privatnim kućama“.

S druge strane, privrednici sa Severa, tvrde da je zatvaranje radnji bio vid protesta upozorenja.

„Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji vrše snabdevanje osnovnim životnim namirnicama. Svaki dalji pokušaj Prištine naići će na još snažniji odgovor,“ naveli su u zajedničkom saopštenju izdatom nakon sastanka u utorak uveče.

Tada su najavili i da će svaki sledeći put radnje biti zatvorene na duže vremenske periode, a jedini jasan zahtev uputili su međunarodnoj zajednici.

„Apelujemo na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije ovde na severu i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari dovesti do tačke bez povratka“.

I dok je predsednik Srbije govorio o naporima Srbije da Sever snabde robom i obećao da će rafovi biti puni i u narednom periodu, Predsednik Udruženja privrednika na KiM, Radoš Petrović, za RTK2 juče je izjavio da je situacija sa snabdevanjem prehrambenim proizvodima i dalje jako teška. Dodao je i da i dalje traje nestašica mleka i mlečnih proizvoda, brašna, šećera i soli, a u apotekama nema neophodnih lekova. Građani su prinuđeni da odlaze u Rašku i Novi Pazar po lekove, kao i po neke osnovne životne namirnice, kaže Petrović i dodaje da na benzinskim pumpama ima dovoljno goriva.

Podsećamo, Kosovo je novembra prošle godine najpre uvelo takse od 10% na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a potom ih podigla na 100%. Time je de facto obustavljen legalan uvoz robe iz centralne Srbije, a u medijima su se sve češće počeli pojavljivati natpisi o akcijama zaplene krijumčarene robe iz Srbije. I dok je robe iz Srbije ubrzo nestalo u opštinama ispod Ibra, do prve krize snabdevanaj proizvodima iz centralne Srbije na Severu je došlo tek nakon akcije specijalnih jedinica Kosovske policije protiv krijumčarenja u kojoj je uhapšeno više desetina građana sa Severa, među kojima je bilo najviše pripadnika granične policije.

Kosovo je takse na robu iz Srbije i BiH uvelo, kako tvrde, zbog toga što one ne priznaju Kosovo, kao i zato što Srbija sprovodi kampanju protiv priznanja Kosova i to upravo novcem koji zaradi trgujući sa Kosovom, objašnjenje je više kosovskih istaknutih zvaničnika. Kosovo međutim nije uvelo istu meru protiv drugih država koje ne priznaju Kosovo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.