Lajčak u Prištini: Očekujem blisku saradnju sa SAD u dijalogu

Lajčak i Tači na konferenciji
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

21:00 – Lajčak: Put Kosova ka EU ide kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kazao je  da put „Kosova ka Evropskoj uniji ide kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom“ i da je to naglašeno u Rezoluciji SB UN, koja je i osnov ovog dijaloga.

„Želim da Kosovo ide napred i da ima napretka, a tako nešto može učiniti samo EU“, rekao je Lajčak posle sastanka sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i njegovim zamenicima i dodao da je “Evropska unija spremna da pomogne budućnosti Kosova”.

Lajčak je Hotija informisao o mandatu, planovima o nastavku dijaloga ali i o ključnim elementima, očekivanjima i koracima.

FOTO: KoSSev

Takođe je dodao da poštuje ustavnu ulogu vlade u dijalogu i da je zadovoljan što se dijalog nalazi među prioritetima kosovske vlade.

Prema njegovim rečima, dijalog pod okriljem EU dao je stvarne rezultate.

„Ovaj dijalog pod okriljem EU ulazi u desetu godinu i to je dijalog koji se oslanja na rezoluciju Ujedinjenih Nacija i već je doneo vrlo realne i bitne rezultate za građane Kosova, a bez dijaloga pod okriljem EU to ne bi bilo moguće. Treba da se radi i gradi na ovome što je već postignuto i ići dalje, i dovesti proces do uspešnog završetka“ kazao je Lajčak.

Lajčak je kosovskog premijera pozvao i da poseti Brisel.

20:15 – Hoti: Sporazum sa Srbijom važan za regionalnu i EU stabilnost

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon sastanka sa Lajčakom kazao je da je sporazum između Beograda i Prištine, važan je za stabilnost regiona i EU.

FOTO: KoSSev

„U ime Vlade zahvalio sam se Lajčaku na posvećenosti. Na Kosovu je dočekan jer govori u ime 27 zemalja EU. I danas sam ga na sastanku informisao o našem pristupu procesu dijaloga. Za dijalog koji konačno zatvara sporazum i otvorena pitanja koje imamo sa susednom državom. Ovaj sporazum važan je, naravno, za Kosovo i Srbiju, ali i za ceo region, kao i za potpunu stabilnost EU“, kazao je Hoti, prenosi Koha.

Hoti je dodao da je zadovoljan i ohrabren porukama Lajčaka o njegovoj posvećenosti procesu u ime 27 zemalja EU.

„Pokazao sam im sav naš interes za zatvaranje ovog procesa. Pripremljeni smo i imamo svoju platformu. Lajčak ima užurbanu agendu ovih dana da se sastane sa svim stranama i očekujem da ćemo se na kraju njegove posete ponovo sastati kako bismo razgovarali o tehničkim pitanjima“, kazao je Hoti.

19:25 – Osmani zatražila od Lajčaka dijalog u kom se ne pregovara o teritoriji

Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom kazala je da u ovom procesu ne bi trebalo da se pregovara o teritoriji Kosova.

Osmani je kazala da je vlada jedina koja bi trebalo da predstavlja Kosovo u dijalogu i da je skupština ta koja treba da je nadgleda.

„Iskazala sam spremnost da imamo veću kontrolnu ulogu nad vladom, koja je jedina koja bi trebalo da predstavlja Kosovo u ovom procesu. Očekujemo da će doći do dijaloga dve ravnopravne strane i da isti ima smisla samo ako se završi obostranim priznanjem“, kazala je Osmani, prenosi Koha.

Kako je kazala Osmani, Skupština je usvojila mnoge rezolucije za koje očekuje da ih poštuje Vlada, a koje onemogućavaju razgovore „o teritoriji, suverenitetu i unutrašnjem poretku Kosova, i da treba da postoje tri vodeća načela na kojima se gradi proces dijaloga“.

Lajčak je posle sastanka sa Osmani, kazao da je predsednicu obavestio o planovima i metodološkom okviru kojim namerava da nastavi proces dijaloga.

18:35 – Tači: Vizna liberalizacija i uzajamno priznanje; Lajčak: Očekujem blisku saradnju sa SAD u dijalogu

Kosovski predsednik Hašim Tači nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, kazao je da je stav Kosova da u ovom procesu treba započeti viznu liberalizaciju i što pre zaključiti uzajamno priznanje između Kosova i Srbije. Sa druge strane, Lajčak poručuje da je njegov mandat jasan – da pomogne u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma između Prištine i Beograda, kao i da očekuje blisku saradnju sa SAD što se tiče dijaloga.

„Kosovo ima jedinstvenu budućnost i alternativu da bude deo evropske porodice. Takođe smo razgovarali o obavezama koje će Lajčak imati u pitanju pregovora Kosova i Srbije, svaki napor koji vodi ka potpunoj normalizaciji između Kosova i Srbije je dobrodošao. Zvanični stav Kosova u ovom procesu je da treba početi sa viznom liberalizacijom i da se što pre zaključi uzajamnim priznavanjem“, kazao je Tači na konferenciji za medije nakon sastanka, prenosi Koha.

S druge strane, Lajčak ističe da njegovo imenovanje pokazuje da je „EU veoma ozbiljna kada su u pitanju regionalna pitanja“.

Tači i Lajčak
Foto: KoSSev

Dan nakon što je specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel saopštio da će se predstavnici Beograda i Prištine sastati u Vašingtonu 27. juna, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak, kazao je i da  očekuje blisku saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama što se tiče pitanja dijaloga, ali kazao je da još ne zna da li će biti deo sastanka u Vašingtonu.

„Sve što je postignuto u dijalogu rezultat je zajedničkog i bliskog rada SAD i EU. Upravo ta ambicija nastavlja se na taj način i očekujemo vrlo blisku saradnju sa SAD“, kazao je.  

Takođe, što se tiče njegovog mandata Lajčak ističe da je on jasan a to je da pomogne postizanju pravno obavezujućeg sporazuma između Prištine i Beograda.

„Moj mandat je vrlo jasan, da pomognem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije koji će normalizovati odnose i rešiti sve probleme i biće prihvatljiv za zemlje regiona i države članice EU. Radujem se što će se ovaj proces, započet 2011. godine, uspešno završiti i upravo to želim i da učinim“, kazao je.

Specijalni predstavnik EU kazao je da je sa Tačijem imao konstruktivan i koristan sastanak  u pogledu planova i ideja sa rokovima i metodologijom, kao i da će nastaviti komunikaciju.

„Takođe ću se sastati sa predstavnicima kosovskih stranaka, predsednicom Skupštine, premijerom i predstavnicima političkih partija, a zatim ću nastaviti posetu Beogradu kako  bih počeo da se pripremam za dijalog“, rekao je Lajčak.

Iako je uoči Lajčakovog dolaska Tači ukazivao na mogućnost da se ne sastane sa njim, ukoliko Lajčak „nema nešto konkretno da ponudi“, aludirajući na viznu liberalizaciju za Kosovo, ipak danas je iz kosovskog predsedništva stigla najava da će se kosovski Hašim Tači, sastati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

Lajčak je trebalo juče da dođe u Prištinu, ali mu je let iz Ciriha za Tiranu otkazan. Stigao je avionom švajcarske vojske, a na vojnom aerodromu u Prištini dočekali su ga šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova, i komandant misije KFOR-a koju predvodi  NATO, general-major Mikele Rizi. 

Lajčak
Foto: KFOR

U svojoj prvoj zvaničnoj poseti Prištini od kako je imenovan, Lajčak će, kako je ranije, potvrđeno boravati do četvrtka, 18. juna, a očekuje se da će nakon parlamentarnih izbora u Srbiji – 21. juna, on posetiti i Beograd.

Povezani članci:

Grenel: Sastanak predstavnika Beograda i Prištine 27. juna u Vašingtonu

Lajčak nastavlja put za Prištinu; Prve reakcije iz EU na Grenelovu vest na nivou pojedinaca, ne i institucija i bez entuzijazma

Tači: Neću se sastati sa Lajčakom ako nema ništa konkretno da kaže

Tači se ipak sastaje sa Lajčakom u 17:00Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.