Drugi dan posete Lajčaka: Od lidera stranaka tražio inkluzivnost i koordinaciju radi nastavka dijaloga

Foto: Tviter nalog Dalibora Jevtića

Vest je ažurirana

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine boravi i danas u Prištini. Nakon što se juče sastao sa predstavnicima institucija, danas se sastao sa liderima političkih stranaka. 

Janjić i Teodosije
Foto: Tviter, Miroslav Lajčak

Miroslav Lajčak sastao se i sa vladikom Teodosijem i arhimandritom, igumanom manastira Visoki Dečani, Savom Janjićem.

 

„Na svojim sastancima sa liderima svih političkih partija na Kosovu, upoznao sam ih sa sledećim koracima za brz nastavak dijaloga kojim posreduje EU i naglasio potrebu za inkluzivnošću i bliskom koordinacijom svih strana“, napisao je on na kraju ovog, pretposlednjeg dana njegove zvanične posete Prištini.

Srpska lista o poziciji Srba

Lajčak se, pored partija koje predstavljaju većinsku zajednicu, danas sastao i sa Srpskom listom.

Sastanku su prisustvovali ministri SL u vladi Kosova, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, gradonačelnici četiri opštine na Severu, Vučina Janković, Zoran Todić i Srđan Vulović, kao i v.d. gradonačelnika Severne Mitrovice Aleksandar Spirić i poslanik u Skupštini Kosova, Igor Simić.

Oni su, kako je na Tviteru objavio Jevtić, sa Lajčakom razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji, poziciji Srba i očekivanjima od nastavka dijaloga.

LVV o izborima
Foto: Tviter nalog Miroslava Lajčaka

Drugi dan zvanične posete Prištini, Lajčak je otpočeo sastankom sa najvećom opozicionom strankom na Kosovu, Samoopredeljenjem (LVV) i njenim liderom i donedavnim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kako je na Tviteru naveo Lajčak, na sastanku sa Kurtijem je naglasio da je neophodno da Kosovo govori jedinstvenim glasom u dijalogu kojim posreduje EU.

„Svaki sporazum mora biti prihvatljiv narodu Kosova“, napisao je takođe.

Sam Kurti se nije oglašavao nakon sastanka, ali je zato poslanica LVV, Fitore Pacoli, medijima rekla da je na sastanku Lajčak rekao da bez LVV i Aljbina Kurtija nema sporazuma, dok je vođstvo LVV tražilo održavanje izbora jer smatraju da trenutna vlada nema kredibiliteta, prenosi Klan Kosova.

Vlada koju je predvodio Aljbin Kurti, zajedno sa LDK, oborena je marta ove godine upravo zato što je LVV odbijao da ukine mere reciprociteta i time otkloni prepreke za dijalog, imajući u vidu da je Beograd odbio da pregovara pre normalizacije trgovinskih odnosa.

LDK: Spremni za sporazum o priznanju
Foto: Fejsbuk stranica LDK

Lajčak se sastao i sa liderom stranke koja trenutno vodi kosovsku vladu, LDK, Isom Mustafom, koji je, kako se navodi u saopštenju te stranke, evropskom zvaničniku preneo zainteresovanost za zaključivanje sporazuma o obostranom priznanju.

S druge strane, Lajčak je rekao da je zahvalan na konstruktivnoj ulozi koju je LDK pokazala u procesu dijaloga, podvlačeći da je ona veoma bitna, piše u objavi LDK na Fejsbuku.

Podsećamo, kosovski premijer, Avdulah Hoti je deo predsedništva LDK, a njegova vlada ukinula je mere reciprociteta kojim su trgovinski odnosi sa Srbijom delimično obnovljeni i vraćeni na status pre novembra 2018. kada je Kosovo uvelo takse od 100% na uvoz na srpsku robu i praktično obustavilo uvoz iz Srbije.

AAK: uloga SAD će doneti dinamiku u proces dijaloga i okončati ga do kraja godine

Na sastanku sa ministrima Haradinajeve AAK, Besnikom Tahirijem, Meljizom Haradinaj i Seljimom Seljimijem takođe je iznet stav da je neophodno postići „pravno-obavezujući sporazum o međusobnom priznanju Srbije i Kosova u postojećim granicama“, saopšteno je iz ove stranke.

Zvaničnici AAK ocenili su i da je uključivanje SAD u ovaj proces pozitivno te da očekuju da će ono dovesti do veće dinamike u procesu dijaloga koji bi stoga mogao biti završen do kraja ove godine.

Foto: Fejsbuk stranica AAK

„Zvaničnici AAK su imali kritičan stav prema EU zbog unutrašnjih neslaganja prema Kosovu, pri čemu se govorilo i o razmeni teritorija. To je poljuljalo poverenje AAK ali su najnoviji napori EU, pod vođstvom SAD, dobrodošli“, navodi se na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove partije.

Podsećamo, bivši kosovski premijer i lider AAK, Ramuš Haradinaj, više puta je optuživao bivšu visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federiku Mogerini, čiju ulogu je sada preuzeo Lajčak, da je učestvovala i omogućila navodne pregovore Vučića i Tačija o razmeni teritorija. On je usled takvog mišljenja i odbijao da se sastane sa Mogerini.

Najzad, iz AAK su Lajčaku preneli zahtev za odobravanje bezviznog režima za Kosovo, imajući u vidu da je Kosovo, kako navode, ispunilo sve uslove za dijalog.

AAK je imala ključnu ulogu u ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom koji je bio vrlo nepopularan na Kosovu, a za koji su kosovski političari tvrdili da je poslednji, politički uslov EU za odobravanje vizne liberalizacije Kosovu. Međutim, ni tri godine nakon ratifikacije sporazuma, nije došlo do odobravanja vizne liberalizacije, a EU traži veću posvećenost u borbi protiv korupcije i jačanju pravosudnog sistema.

NISMA: Sastanci Prištine i Brisela od sada redovni
Foto: Tviter nalog Miroslava Lajčaka

Predsednik Socijaldemokratske inicijative NISMA, Fatmir Ljimaj, takođe se sastao sa izaslanikom EU za dijalog. Ljimaj je sastanak ocenio kao informativan.

„Lajčak je otkrio svoju ideju i posvećenost dijalogu između Kosova i Srbije kao i stvaranju preduslova za dijalog“, rekao je Ljimaj, prenela je Gazeta Express.

On je najavio i da će susreti Prištine i Brisela od sada biti redovni i tražio od Lajčaka da se obaveže da će se u svom kapacitetu zauzeti za liberalizaciju viza.

Povezani članci:

Lajčak u Prištini: Očekujem blisku saradnju sa SAD u dijaloguPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.