Lajčak: Stvoreni su uslovi za nastavak dijaloga Prištine i Beograda

Miroslav Lajčak
Foto: KoSSev, Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini da su stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

„Svaki put kad nešto učinim, pokušavam da to učinim 100 odsto, tako da sam posvećen obnavljanju dijaloga i pružiću pomoć stranama da dođu do sporazuma kojim bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije, uz stabilan i prihvatljiv sporazum“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare na kraju svoje prve posete Kosovu u svojstvu izaslanika EU za dijalog.

On je rekao da je tokom ovih dana imao konstruktivne i korisne sastanke sa liderima institucija i stranaka na Kosovu.

„Na sastancima sam naglasio da Kosovo mora biti ujedinjeno u dijalogu i u dijalogu se mora uzdići iznad politike. Dijalog mora početi brzo. Razgovarali smo i o konkretnim koracima, datumima i prioritetima. Srećan sam što je dijalog uz pomoć EU prioritet i očekujem da će se uskoro nastaviti“, rekao je Lajčak.

Kazao je da će o sličnim pitanjima razgovarati i u Beogradu.

„Budući da ću sledeće nedelje posetiti Beograd, razgovaraću o tome sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tada ćemo odrediti tačan datum. Zadovoljan sam odlukom da se roba može kretati bez ikakvih problema. Napuštam Kosovo sa sigurnošću da su stvoreni uslovi za dijalog“, rekao je Lajčak.

Tokom posete Kosovu specijalni izaslanik EU se u utorak sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, predsednicom parlamenta Vjosom Osmani, premijerom Avdulahom Hotijem i liderima političkih stranaka.

Takođe se sastao sa predstavnicima srpske zajednice i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu.

Povezani članci:

Lajčak u Prištini: Očekujem blisku saradnju sa SAD u dijalogu

Drugi dan posete Lajčaka: Od lidera stranaka tražio inkluzivnost i koordinaciju radi nastavka dijalogaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.