Vučić Briselu: Ako mislite da postoji batina koja će da me natera da slušam Tačijeve, Hotijeve i takve gluposti, nemojte da me zovete

FOTO: Tanjug/Tanja Valić

„Ja sam sinoć kontaktirao i pozvao ljude u Briselu i rekao sam im: Ako su ovo stavovi Albanaca da ne gubimo vreme, da ne dolazim. Oni su rekli, ‘molimo te da dođeš, da razgovaramo.’ Rekao sam im, meni nije problem, uvek mogu da razgovaram, ali ako mislite da postoji ta batina koja će da me natera da slušam Tačijeve, Hotijeve i takve gluposti, nemojte da me zovete uopšte’,“ najnovija je izjava srpskog predsednika pred razgovore sa svojim kosovskim kolegom Hašimom Tačijem u nedelju u Briselu. Izjava je usledila nakon jučerašnje Tačijeve konferencije za medije na kojoj je govorio i tome da će se razgovor o „granici Srbije i Kosova, dugoj 400 km“ naći u budućnosti na pregovaračkom stolu.

Vučić danas obilazi mesto u Pančevu gde je postavljen kamen temeljac za nemačku fabriku ZF.

„Niti sam fasciniran ingenioznim idejama niti se plašim bilo koga na zapadu i bilo kakvih pritisaka. Pogrešnog ste čoveka našli za pritiske, i bolje da ne gubimo vreme,“ preko novinara poručuje srpski predsednik.

Srbija je uvek spremna za kompromis, a da bi to objasnio i Vučić se pridružio onima koji za temu Kosova i Metohije koriste sportski rečnik:

„Pa, ako ste spremni da razgovarate o kompromisima ja sam uvek spreman. I kao što vidite, mi, kako se to popularno i žargonski kaže, ništa ne zakucavamo, spremni smo da razgovaramo, ali ako vi na takav način mislite da možete da razgovarate sa Srbijom, otići ćemo tamo i reći ćemo im – ‘hvala ljudi, sve najbolje vam želimo’.“

Evropskim kolegama koji ih u Briselu očekuju u nedelju poručuje:

„Vi iz Evrope postarajte se da oni ispune Briselski sporazum, pa kad ispune, da nastavimo dalje da razgovaramo.“

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu prema najavama nastavlja se 22. juna, a 24. se sastaju i Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Poslednji sastanak Tačija i Vučića održan je 23. marta. Od početka meseca srpski predsednik upozorava javnost Srbije da sve što Albance interesuje je „zauzimanje“ i „okupacija“ Severa. Više beogradskih medija obaveštavaju javnost o planovima, kako ih kvalifikuju „okupacije Severa“ i „upada na Sever“ od strane kosovsko-albanskih trupa, uz podršku NATO jedinica i SAD-a.

„Mi nemamo tu šta da sanjamo ili bilo šta da uzimamo, Sever pripada Kosovu. Beograd je ranije imao pretenzije prema čitavom Kosovu, a sada je to samo Sever,“ odgovorio je juče na ove poruke Hašim Tači.

Vučić: Glad za zauzimanjem Severa Kosova, na putu im je Zelene transverzale

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.