Tači: Pitanje granice biće na pregovaračkom stolu

„Pitanje granica biće na pregovaračkom stolu“ – poručio je kosovski predsednik Hašim Tači, sa konferencije za štampu u Prištini, a pred novu rundu dijaloga u Briselu. Biće teško „složiti se sa Srbijom u vezi sa granicom“, dodao je, ali: „Za ovo pitanje tražiće se mišljenje od eksperata, uključujući i NATO.“ „Nećemo dozvoliti da i jedan milimetar teritorije Kosova bude ugrožen,“ naveo je.

„Verujemo da će Kosovo biti deo UN-a, da će biti uzajamnog priznanja Kosovo-Srbija, imamo sigurni evroatlantski put i ​​postaćemo deo NATO-a. Pokrenuli smo konsultacije sa civilnim društvom, medijima i svim osobama dobre volje. Znate kakvu smo situaciju imali sa Crnom Gorom – tri godine čekanja, a sa Srbijom imamo oko 400 kilometara granične linije, tako da moramo da radimo zajedno na ovim pitanjima,“ dodao je, prenosi Koha.

Govoreći o tvrdnjama pojedinih beogradskih medija da Albanci planiraju da „zauzmu Sever“ Kosova, Tači je, kako je preneo RTV Kim, naveo:

„Mi nemamo tu šta da sanjamo ili bilo šta da uzimamo, Sever pripada Kosovu. Beograd je ranije imao pretenzije prema čitavom Kosovu, a sada je to samo Sever. Bitno je da su se Srpska pravoslavna crkva i politički predstavnici srpske zajednice na Kosovu javno izjasnili protiv ideje o podeli Kosova. U interesu svih je da se očuva suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.“

„Granica Kosovo-Srbija premašuje bilo kakav interes svakog pojedinca, organizacije, političke partije ili medija. Biće formirana strateška grupa – koja će dati svoje mišljenje – šefova parlamentarnih grupa i imaće veliko učešće. Nemamo vremena za gubljenje. Strana koja odbacuje dijalog – odbacuje evropske standarde i biće stagnirajuća strana i zamrznuće evropski put,“ istakao je Tači.

Predstojeći susret na visokom nivou u Briselu biće prvi sastanak finalne faze dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, tvrdi dalje:

Sve političke stranke da se uključe u dijalog

Iako opozicione partije u Skupštini Kosova ne žele da Hašim Tači vodi pregovore u Briselu, kosovski predsednik tvrdi da mu je to ustavna obaveza.

„Siguran sam da će Kosovo biti predstavljeno dostojanstveno, te da će izaći kao pobednik iz ovog procesa koji je osmišljen tako da na kraju, u slučaju postizanja konačnog sporazuma, sve obuhvaćene strane imaju korist i dobiju evropsku perspektivu. Ovo nije proces u kojem će biti gubitnika,“ rekao je Tači i pozvao sve političke stranke da se uključe u dijalog, jer, kako je rekao, „borba se u Srbiji ne vodi bojkotovanjem dijaloga, već za stolom i uz argumente“.

Naš cilj u ovoj završnoj fazi je postizanje završne faze sa pravno obavezujućim sporazumom za obe strane. Uveren sam da je vreme da se nakon razgovora na neki način potpiše istorijski sporazum između Kosova i Srbije kroz koji će se završiti bolan 100-godišnji odnos. Kosovo ne treba da se plaši svog dijaloga ili njegovog epiloga. Kao društvo imamo znanje, odgovarajuću organizaciju – preko pregovora i ispravnog puta, za oslobođenje Kosova“.

„Znam da nas očekuju teški razgovori. Potrebno je postizanje sveobuhvatnog sporazuma kako bismo postali deo UN-a i NATO-a. Kosovo, kao i uvek, u završnoj fazi imaće podršku SAD-a, koje su duboko zainteresovane za postizanje konačnog sporazuma, a evropske države su zainteresovane za normalizaciju odnosa,“ naveo je dalje.

„Moramo pokazati veću odgovornost, ali i da dobijemo kredit. Samo glas i evropski duh vode Kosovo napred, prema evroatlantskoj perspektivi. Potreba za postizanjem dogovora prevazilazi naše političke rokove, ali i one političkih partija. Ovo pitanje pripada svima, to je interes svih i građana Kosova,“ rekao je Tači.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Tači je kazao da je to završena stvar jer na izradi statuta već rade stručnjaci. Poručio je i da će Kosovo ispuniti sve obaveze koje je preuzelo potpisivanjem sporazuma u Briselu.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.