Vučić: Albanci i Evropljani hoće poraz Srbije, zamrznut konflikt opasnost

Što se tiče zamrznutog konflikta mislim isto što i predsednik SANU. Mislim da je samo pitanje ko će prvi da izvuče sablju iz korica… Da l’će da bude za 5, 10 ili 20.., kazao je sinoć u Ćirilici srpski predsednik Aleksandar Vučić.

„A je l’ biste vi voleli da vaše dete učestvuje u tome?! Ja imam dvojicu sinova. Ne bih voleo. Ne bih voleo da mi ih bilo ko sutra vrati u sanduku, kao što ne bih voleo da kažem da je Kosovo i Metohija njihova, niti bilo šta slično, ali zato moramo da sednemo i da razgovaramo, da između sebe se dogovorimo, da budemo korektni i fer i da kažemo šta je kompromisno rešenje kako bi se sačuvao mir“.

„Mi hoćemo mir, hoćemo sa vama najbolje moguće odnose ali da Srbiju gazite – ne možete“, poručuje srpski predsednik u najnovijem gostovanju na TV Happy, nakon povratka sa Svete Gore.

Budu li se Albanci prijavili za bilo koju međunarodnu organizaciju čekaće ih iznenađenje

Kaže, međutim, da Albanci nisu poštovali briselski sporazum.

„Oni pojma nemaju. Ne čitaju sporazume koje potpisuju“, odgovorio je na pitanje o mogućem ponovnom prijavljivanju Kosova za članstvo u UNESCO, dodajući da prema sporazumu iz Vašingtona, oni nemaju pravo da se prijavljuju.

„Budu li se prijavili u bilo koju organizaciju, čekaće ih velika iznenađenja, a oni znaju da kada im ja to kažem – velika je istina. I onda samo neka se hvataju za glavu“, kazao je Vučić uz napomenu da se ne obraća Albancima.

„Obraćam se njihovim mentorima koji su im pravili tzv. državu. E, pošto je to tako, ako se ne budu držali sporazuma, ja vas obaveštavam, suočićete se sa brojnim iznenađenjima, pozitivnim za naš narod, a nisam siguran da ćete vi to tako pozitivno da reagujete“.

Kaže da se problem Srbije sastoji u tome što Albanci i Evropljani nisu spremni suštinski na kompromisno rešenje, dok je Srbija spremna da, kako tvrdi, razgovara o spektru tema.

Ne samo da nisu spremni na kompromis, već hoće poraz Srbije, kako dalje navodi:

„Svi oni hoće poraz Srbije (da jedni dobiju sve a drugi ništa). Svi oni na ovaj ili onaj način, a posebno Albanci. Nemam ja šta sada da zamerim ni Lajčaku ni Evropskoj uniji. Sve to zajedno želi poraz i poniženje Srbije“.

To se ogleda i u tome što Albanci u Briselu traže izvinjenje Srbije za genocid, nadoknadu ratne štete, traže priznanje za priznanje.

Zbog ovoga predsednik vidi nastavak zamrznutog konflikta iako zbog toga nije srećan, niti je on u interesu Srbije, ali se nastavlja, kaže.

Ne razumem histeriju zbog Kostića

Na lavinu negativih reakcija koje traju već nekoliko dana nakon što je predsednik SANU Vladimir Kostić potvrdio svoje ranije navode o tome da Srbija ne kontroliše Kosovo, te da ne postoji status kvo, Vučić kaže da ne bi mogao „lako da izusti“ da je u nečemu saglasan sa njegovim stavovima, ali da „ne razume tu vrstu negativne kampanje“.

„Prvo ne razumem histeriju zbog reči Vlade Kostića, predsednika SANU, sa kojim imam mnogo razmimoilaženja ili gotovo ni u čemu nisam saglasan“, rekao je.

Dodao je da ne može da sa, druge strane, kaže da su svi njegovi argumenti „glupi i netačni“, te da ima tačnih navoda.

„A da ćemo da se borimo da dobijemo više od tog ništa, svakako da ćemo da se borimo da dobijemo više od tog ništa i mnogo više od ništa i to zna svaki čovek u Srbiji samo se prave malo blesavi“.

Kaže da je Kostić iskazao hrabrost i odgovornost da obelodani stav koji nije većinski.

„Kao što su na mene krenule salve kada sam govorio o tome da nam je potrebno razgraničenje, napadi sa svih strana a nikada mi niko nije ponudio alternativu osim ‘čekaj’. Šta ćemo da čekamo, ne znam ni sam šta ćemo da čekamo“, nadovezao se.

Kako je objasnio ideju razgraničenja?
„Da ja znam da mi ne možemo da dobijemo sve ali da budemo jednako zadovoljni koliko Albanci i da oni budu jednako nezadovoljni koliko i mi“.

Objasnio je i kako je još od šezdesetih godina prošlog veka opadao broj Srba na KiM-u, kako je Srbija, prema njegovom objašnjenju, izgubila i rat i to još krajem 19. veka.

„Ali sve to nije važno. Ne znači da mi njima treba da predamo nešto što nije njihovo ali samo mi treba da razumemo. Borba za naš narod treba da traje i borba za naš narod na Kosovu i Metohiji al’ nama ne sme da uđe krv u mozak i da ne smemo da razmišljamo i da budemo realni i da ne budemo i racionalni i da ne lažemo sebe kako je situacija laka i jednostavna. Nije. Užasna je. To ljudi treba da znaju i da znaju kakve su sve opasnosti od zamrznutih konflikta jer onda nećemo da pričamo o ovakvom radu i povećanju penzija i o tome kako će deca da nam žive“.

Tokom emisije istaknuta je uloga pojedinih opozicionih lidera kroz otkrivanje depeša Vikiliksa, koji se sada optužuju za odustajanje od Kosova a u delu emisije u kojoj je predsednik Srbije trebalo da da komentar na optužbe da mu pojedine javne ličnosti pomažu svojim gostovanjima ovih dana kako bi „izdao Kosovo“.

Srbija je pod njegovom vlašću uspela da, sa druge strane, kako je objasnio, pitanje Kosova vrati za pregovarački sto, da pokrene talas „otpriznavanja nezavisnosti Kosova“, a sa druge strane, zaustavi talas priznavanja, kakav je pokrenut, što je više puta i večeras spominjao za vreme prethodnih vlasti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.