O „Najskupljoj srpskoj reči“: Akademik pojasnio, o.Sava odgovorio, talas reakcija

Dva različita gostovanja u dve uzastopne večeri u istoj emisiji, odgovori na pitanja o Kosovu i optužbe koje pljušte već treći dan. Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić kaže da se protiv njega ponovo pokreće „talas denuncijacija, optužbi i neistina“ i to zbog nečega što uopšte, kako je objasnio, nije rekao u nedavnom intervjuu za NewsMax Adria

„Dr Vladimir Кostić može slobodno preko medija da se pravda šta je mislio da kaže u svojim najnovijim izjavama, ali njegov defetistički stav o КiM je i od ranije poznat javnosti. Кao građanin ima na njega pravo, ali takve reči predsednika SANU ne samo da ne predstavljaju ovu instituciju, već nanose štetu svim onim čestitim ljudima koji se u njoj svim srcem trude za КiM i ne dele njegovo mišljenje (za koje bi, iskreno rečeno, malo ko mario, da ne dolazi od lica koje je na toj funkciji)“, poručuje mu iguman Visokih Dečana.

Već treći dan traje najnoviji talas optužbi na račun prvog čoveka SANU zbog njegovih stavova o Kosovu.

Nakon što je u ovonedeljnom gostovanju u Pregledu dana na NewsMax adria, u odgovorima na pitanja, predsednik SANU još jednom potvrdio svoj stav da je realnost na Kosovu takva da ono nije pod kontrolom Srbije, usledila je serija osuda političara, sveštenstva i dela javnosti posebno vidljiva na viralnim društvenim mrežama.

Stav ovog neurologa o tome kako vidi Kosovo, ponovljen je kao odgovor na pitanje novinarke Jelene Obućine da prokomentariše jedan drugačiji stav koji je u istoj emisiji samo veče ranije izneo vladika Grigorije, takođe kao odgovor na pitanje šta misli o ranijoj Kostićevoj izjavi da Kosovo nije „ni de jure, ni de fakto naše“, a koji se, kako je akademika informisala tada, nije složio sa njim, kao ni značajan deo javnosti i političara.

“Ja potpuno prihvatam da nisam u pravu, ali pitajte vladiku da li je on u pravu. Ja sam putovao skoro i prelazio granicu, tačno su mi pokazivali delove ulice koji nisu zgodni za šetnju. Bilo bi sjajno da je Vladimir Kostić potpisao Kumanovski sporazum i Dejtonski sporazum i Briselski sporazum, onda imamo krivca i nemamo o čemu da razmišljamo”, rekao je Kostić u petak, dodavši i da istom vladiki želi da kaže da se „pusti parola pod kojima se osećamo herojski i sigurno“. 

Usledile su vesti u medijima sa najčešćim naslovom „Kostić: Kosovo nije naše, Grigorije da se mane parola“.

Akademik: Preslušajte emisiju, nisam spomenuo eksplicitno ime, niti kazao da Kosovo nije naše

Nisam eksplicitno spomenuo nijedno ime i zato naslovi tipa Vladika Grigorije da se pusti parola! jednostavno nisu istiniti, precizirao je profesor Kostić u pojašnjenju za Fo Net.

„To se može jednostavno proveriti ako se samo sasluša pomenuta emisija“, naglasio je, dodavši da je nepotrebna i sama izjava kao takva, uz opasku da jesu li oni koji su pokrenuli talas optužbi na njegov račun „uopšte zainteresovani za ono što je zaista rekao“.

„Štaviše, u trenutku davanja intervjua nisam imao informaciju o bilo kakvoj izjavi vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC), niti o kome se radi, što je i sama medijska kuća potvrdila“, objasnio je prvi čovek Srpske akademije nauka i umetnosti.

Dodaje da je, posle emisije, pitao novinarku Jelenu Obućinu o kome se radi, „ali je ona, potpuno profesionalno, odbila da da takvu informaciju“.

„Uzgred, pomenuti vladika nije bio ni među mojim prvim asocijacijama. Ali, to više nikoga nije interesovalo“, ocenio je.

Takođe, naglasio je da nije ni u jednom trenutku izgovorio da „Kosovo nije naše“.

O.Sava: Defetizam koji povređuje posebno Srbe sa Kosova

Ipak, iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić je akademika neposredno nakon ovog gostovanja podsetio na ono što vidi kao jedinstvo crkve sa „najvećim delom“ srpskog naroda a to je upravo stav o Kosovu i Metohiji, prema kojem se nezavisnost Kosova ne priznaje.

„Stav SPC o Kosovu ne proizilazi iz jeftinog politikantstva, već je stav zasnovan na viševekovnom prisustvu našeg naroda i svetinja, celokupnoj našoj istoriji i duhovnom i kulturnom identitetu na kome treba da bude zasnovana i SANU“, iste večeri u petak je naveo o. Sava.

Izjave profesora Kostića o Kosovu ocenio je kao „defetističke“, koje zbog odgovornosti pozicije na kojoj je, jesu „duboko štetne, neutemeljene i povređuju posebno Srbe na KiM“.

Akademik: Samo sam pojedinac koji se usudio da izgovori svoje mišljenje

„Zavedeni lažnim naslovima, neki srpski monasi tvrde da je (Kostić) protiv crkve, dok su ga, koliko juče, optuživali da joj se neprincipijelno udvara“, FoNet prenosi dalje Kostićevu reakciju na optužbe koje stižu na njegov račun.

„Danas, sve to na osnovu laži! Šta je istina, verovatno samo to da sam pojedinac koji se usudio da svoje mišljenje izgovori“, ukazao je Kostić.

On je u izjavi za Fo Net ponovio i deo onoga što je rekao u Pregledu dana na NewsMax Adria – da su on i njegova porodica imali neprijatnosti i pretnje proteklih godina.

Sada konstatuje da su prethodni napadi, u odnosu na sadašnje, bili benigniji.

Talas psovki na račun Kostića i osuda jezika mržnje na društvenim mrežama

Jedna od negativnih reakcija koja je juče imala najviše odjeka i na mrežama i u medijima, uključujući i kosovske jeste komentar Veljka Ražnatovića, sina srpske folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović na Instagramu, koji je upotrebio psovke na račun predsednika SANU.

Ovu reakciju je deo javnosti na društvenim mrežama pozdravio, deo snažno osudio.

Ipak, ona je samo jedna u nizu izuzetno negativnih komentara koji se nižu od petka uveče sa jedne strane, među kojima se koriste takođe i psovke, ali i onih koji osuđuju upotrebu jezika mržnje.

Otadžbina: Predsednik SANU priprema javnost na odricanje od Kosova

Danas je reagovao i opozicioni pokret Otadžbina sa Kosova.

Podsećajući na to da se od svog dolaska na mesto predsednika SANU Vladimir Кostić u više navrata bavio problemom Кosova i Metohije, ovaj pokret ističe da je on „kao po pravilu dovodio u pitanje celovitost Republike Srbije“, dok je suprotno navodio, kako tvrde tokom svog prvog izbora za prvog čoveka srpske akademije.

„I kao mnogo puta do sada posle oštre reakcije javnog mnjenja predsednik SANU se povlači govoreći da ga mediji nisu tačno preneli, da su mu rečenice izvučene iz konteksta, igrajući po sistemu toplo–hladno“, navela je Otadžbina, uz tvrdnju da on navodno smišljeno postupa u pripremi javnosti da se odrekne Kosova.

Ovaj pokret je podsetio na ulogu nekadašnjeg predsednika SANU, Jovana Cvijića u mirovnim pregovorima u Londonu 1913. kada je Srbiji priznato da tadašnja takozvana Stara Srbija bude u sastavu srpske države.

Nekada su se predsednici SANU borili da se teritorija Srbije proširi, a ovi sadašnji žele da je skrate, istakla je Otadžbina.

O.Sava: I posle skandalozne izjave 2015, profesor nastavlja da daje štetne izjave o Kosovu

Nakon objašnjenja profesora Kostića još jednom je odgovorio iguman Visokih Dečana, ponovivši da se radi o njegovom poznatom, ali i „neodgovornom“ stavu u vezi sa Kosovom, zbog pozicije na kojoj se nalazi.

„Sa ovako neodgovornim stavom prema KiM koji uporno ponavlja u javnosti kao predsednik SANU, dr Кostić obesmišljava svoju tobožnju brigu za narod i svetinje SPC, ignoriše Ustav Srbije, volju ogromne većine građana i saborski stav svih episkopa naše Crkve. Reč predsednika SANU zato nosi sa sobom i neizbežnu odgovornost i ne može se uzeti kao tek neobavezno i lično mišljenje jednog profesora i neurologa“.

Ako želi da pomogne našem narodu i Crkvi na КiM, dr Кostić mogao bi za početak da se više bavi temama iz svoje struke, a manje da vređa i provocira osećanja velikog broja ljudi, posebno na КiM, istakao je dalje o.Sava.

„Balkanološki institut SANU, na primer, već dosta doprinosi dokumentovanju naše baštine na КiM i to treba nastaviti. SANU treba da očuva svoj profesionalni i moralni ugled u društvu, a ne da dozvoli da ga pojedinci troše u neodgovornim izjavama“.

I arhimandrit je u svojoj novoj reakciji na svojoj Fejsbuk stranici postavio link gostovanja predsednika SANU na NewsMax Adria, uz isticanje da je jasno nastupio u tom, a ne u privatnom kapacitetu, kao i fotografiju sa izjavom akademika Kostića iz 2015.

„Neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije defakto niti de jure u našim rukama. Bojim se da je, u ovom trenutku, jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo koje defakto i de jure više više u našim rukama. I to neko ovom narodu mora da kaže“, kazao je predsednik SANU za Radio Beograd još 2015.   

„I posle skandalozne izjave 2015. Кostić je nastavio da daje štetne izjave o КiM, nažalost bez ikakve odgovornosti“,  zaključio je o.Sava.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.