„Vrhunac kulturnog izraza je sposobnost da voliš“

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je ove nedelje u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

O knjizi su govorili književnik i književni kritičar Aleksandar Dunđerin, koordinator Radija Kosovska Mitrovica Maja Fićović i recenzent knjige Živojin Rakočević kao i sam autor dok su odlomke iz knjige čitale studentkinje Fakulteta umetnosti Snežana Džogović i Anđela Petrović.

Knjiga je izdeljena u nekoliko tematskih celina, koje podrazumevaju slikarstvo, scenske umetnosti, dečije umetnosti i novinarstvo.

Književnik Aleksandar Dunđerin kaže da „Književni džem sešn“ predstavlja hroniku novinarskih priloga koja slavi život, kao najvitalniji i najkvalitetniji kulturni segment Srba sa prostora Kosova i Metohije.

„Teško je večeras ne biti subjektivan, jer se sa moje leve strane nalaze ljudi, naši bližnji, koji su u velikoj meri zaslužni što mi trajemo evo već sedmu godinu. Pre svega, moja zahvalnost je upućena autorki knjige Ivani Vanovac. Ivana Vanovac je autor mnogih radijskih priloga, koji su nastali iz ovog prostora i kada god sam pročitao te tekstove, oni su mi bili ohrabrenje da sa suprugom Miljanom nastavim ovo što mi radimo u ‘Akvarijusu’, jer to jeste bitno, kako nama tako i gostima iz Srbije, Evrope i sveta. Važno je da oni dobiju jednu pravu percepciju onoga što stvaraju i rade. Važna stvar o ‘Književnom džem sešnu’ je da to zaista jesu novinarski prilozi i oni jesu, kako sam rekao i u recenziji, hronika koja slavi život. To jeste hronika života jer je mnogima od nas ovde predviđena katastrofa, a prosto je neverovatno da zahvaljujući umetnicima i novinarima, pokazujemo kako su ti kulturni segmenti nešto najvitalnije, najžilavije i najkvalitetnije što Srbi na Kosovu i Metohiji imaju“, rekao je Dunđerin.

On dodaje da je žanrovski jako teško odrediti tekstove iz knjige, jer su oni izvorni novinarski izveštaji koji su morali biti skraćeni kako bi se dobili eseji, koji su jako nekarakteristični.

„Ivana je jednostavno pisala te priloge za Radio Kosovska Mitrovica, a onda ih je naravno za ovu knjigu sređivala tako da obrati pažnju o jedinstvu. Tekstovi su nastajali u interakciji sa umetnicima koji su gostovali na Kosovu i Metohiji, sa kritikom, a onda je ona na sve to dala ovaj njen lični nanos, što se moglo videti i u primerima, koji stvarno deluju kao male literarne minijature i priče“ kaže Dunđerin.

Kosovska Mitrovica oaza za sve one koji imaju kulturne potrebe i da je ova medijska kuća ponosna što ima ovakvog novinara i kulturnog delatnika, ocenila je koordinatorka Radio Kosovska Mitrovica Maja Fićović.

„Radio Kosovska Mitrovica ima sreću da ima ovakvog kulturnog delatnika i novinara ovakvog kapaciteta, koji u vremenu kada redakcija ne može da ima kulturan segment programa odnosno novinara koji se bavi samo time, ima tu mogućnost da na ovakav način izveštava. Zaista sam presrećna što je sve ispalo kako treba i što je sve uspelo da se pretoči u jednu knjigu zahvaljujući „Akvarijusu“. Sigurna sam da je vi kao prijatelji inspirišete kao i ostale kolege koji su ovde stalni gosti. Radio Kosovska Mitrovica je oaza za sve one koji imaju kulturne potrebe. Mi trajemo, radimo i trudimo se, ali ne znam na kojoj radio stanici možete čuti toliko kulturnog programa osim na drugom programu Radio Beograda. Nemoguće je ne primetiti da imamo krizu autoriteta u novinarstvu i da je to stvarnost koju živimo. Kada imate autora kakav je Ivana Vanovac, imate slušaoce koji nas slušaju zbog nje, jer ona svojim emisijama, izveštajima, glasom, načinom na koji saopštava priče može da privuče više slušaoca nego redakcija nekog medija. Zato verujem u tradicionalne medije, u televiziju i radio, bez obzira na društvene mreže i sve ono što nas je preplavilo, jer i ako su svi tamo, najmanje veruju društvenim mrežama“ rekla je Fićović.

Radio Kosovska Mitrovica

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.