Ministar zdravlja, njegov zamenik i direktor bolnice u Tetovu podneli ostavke

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče objavio je da je, kao moralni čin, podneo ostavku zbog požara u kovid centru bolnice u Tetovu u kojem je poginulo 15 ljudi. Prethodno su to učinili zamenik ministra zdravlja Iljir Hasani i direktor Kliničke bolnice u Tetovu Fljorin Besimi.

U onlajn obraćanju Filipče je rekao da ga je „tragedija u Tetovu mnogo pogodila, da kao lekar i minstar ima integritet i da je zato iz moralnih razloga ponudio ostavku premijeru Severne Makedonije“.

„Tragedija u Tetovu me mnogo pogodila, ali i mnogo žalim za poginulima. Saučestvujem sa njiihovim porodicama. Nema reči koje to mogu opisati, niti načina da se nadomesti taj gubutak. Kao lekar i ministar imam integritet, zato sam danas iz moralnih razloga ponudio pisanu ostavku premijeru Zoranu Zaevu“, naveo je Filipče.

Povodom zahteva u javnosti da podnese ostavku, ministar zdravlja Severne Makedonije je juče popodne rekao će odluku o tome doneti kad se završi istraga u tetovskom kovid centru.

Hasani i Besimi su to objavili juče popodne na Fejsbuku, navodeći da ostavku podnose kao moralni čin posle nesreće u kovid cetru u kojem su nastradali ljudi.

„U ovako ozbiljnom trenutku za sve podnosim ostavku kao najviši moralni čin. Čak i pored činjenice da nemam nikave veze sa postupcima izgradnje modularnih centara. Ostavka je najmanje što mogu da uradim u ovom trenutku, da poštujem žrtve i povređene i na kraju, mišljenje o samom sebi. Ništa iznad dostojanstva!“ napisao je Hasani.

Direktor bolnice u Tetovu Fljorin Besimi je u objašnjenju ostavke napisao da oseća moralnu odgovornost zbog tog užasnog događaja u kojem su stradali ljudi i istakao da je ta njegova odluka neizbežna.

„Posle ovako tragičnog i nesrećnog događaja ova odluka je neizbežna. Moja ostavka neće utešiti porodice nastradalih, ali verujem da će postaviti moralnu liniju koju smo svi mi kao društvo zaboravili“, napisao je Besimi.

Ostavku zbog požara u montažnom kovid centru iz moralnih razloga podneo je i ekonomski direktor tetovske bolnice Artan Etemi.

U požaru koji se dogodio u sredu uveče u montažnom modularnom centru bolnice u Tetovu poginulo je 14 osoba, od kojih dve, prema istrazi, nisu bile hospitalizvane, već članovi porodica pacijenata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.