Vrhovni sud Kosova: Ponavlja se suđenje u slučaju Drenička grupa 1

Izvor: Indeksonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nekadašnji komandanti Oslobodilačke vojske Kosova, Suljejman Seljimi i Sami Ljuštaku, vraćaju se na sud. Vrhovni sud je odlučio da se slučaj „Drenica 1“ vrati na ponovno suđenje.

Da će ovaj slučaj vratiti na ponovno suđenje, saopštio je advokat Toma Gaši, koji u predmetu „Drenica 1“ brani bivšeg komandanta Glavnog štaba OVK, Suljejman Seljimija.

„Konačno, namerna nepravda naneta vrhovnom komandantu OVK-a Suljejmanu Seljimiju uskoro će se završiti i brzo će biti pušten i oslobođen,“ naveo je Gaši.

„Poslednjeg dana rada neuspele misije EULEX na Kosovu, tim advokata odbrane dobio je odluku kojom je odobrena naša žalba u predmetu Drenica 1 i vraćen je na ponovno suđenje, jer su nepravde dokazane, kao i protiv svih vojnika koji su napravedno osuđeni u ovom slučaju,“ dodao je.

Bivši komandant oslobodilačke vojske Kosova, bivši komandant Kosovskih snaga bezbednosti i ambasador Kosova u Albaniji, Suljejman Seljimi, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 8 godina za dva slučaja, Drenica 1 i 2, na osnovu navoda za ratne zločine.


KoSSev: Takozvana Drenička grupa brojala je 15 optuženih, dok se proces protiv njih vodio u tri odvojena slučaja. Prvi je brojao četvoro pripadnika ove grupe – Suljejman Seljimi, Ismet Hadža, Nedžat Ćubrelji i Šefki Huseni. U ovom slučaju njima je ranije izrečena oslobađajuća presuda.

Drugi slučaj – Drenička grupa 1, brojala je sedmoro optuženih – Suljejman Seljimi, Sami Ljuštaku, Jahir Demaku, Ismet Hadža, Avni Zabelji, Sahit Jašari i Sabit Geci. Ovaj proces je završen 2015., a Seljimi i Ljuštaku su osuđeni na ukupno 18 godina zatvora za ratne zločine nad albanskim civilnim stanovništvom počinjenim u zatvoru Oslobodilačke vojske Kosova u Likovcu 1998. i 1999.

Treći slučaj – Drenička grupa 2, brojala je 10 optuženih – Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Sulejman Selimi, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku i Driton Demaj. Svi su se teretili za ratne zločine nad civilima 1998., a za šta su i osuđeni na ukupno 47 godina zatvora, takođe 2015. Detaljnije u vestima:

Drenička grupa 1: 18 godina zatvora za Ljuštakua i Selimija; petoro oslobođeno

Drenička grupa 2: 10 članova – ukupno 47 godina zatvora; Selimiju ukupno 8

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.