VREMEPLOV: Godinu dana od uvođenja Severa u kosovski politički sistem

Danas je tačno godinu dana od kosovskih parlamentarnih izbora na kojima su po prvi put učestvovali i kosovski Srbi sa Severa Kosova, preko liste Srpska, uz podršku iz Beograda, ali ne na statusno neutralnom listiću, kako su srpski državni predstavnici prethodno najavljivali tokom održavanja lokalnih izbora krajem 2013. Zajedno sa lokalnim izborima i parlamentarnim izborima Sever je po prvi put od 1999. zvanično uveden u kosovski politički sistem.

Izbore je ipak obeležila mala izlaznost srpskih glasača, a skoro potpun izostanak glasača na Severu, što je u severnim opštinama bilo upadljivo vidljivo tokom čitavog dana. Uprkos tome, rezultati su pokazali da je glasalo oko 23.000 glasača sa Severa, a predstavnici Srpske na Severu su tada čak tvrdili da CIK-ovi podaci nisu tačni, već da je taj broj oko 27.000 i da će Srbi u kosovskom parlamentu osvojiti između 7 i 9 procenata.

Krajnji rezultati CIK-a do kojih se čekalo skoro 20 dana pokazali su da Srbi na izborima ipak nisu uspeli da osvoje preko 5% glasova, odnosno više od 10 zagarantovanih mandata predviđenih po kosovskom Ustavu za srpsku zajednicu. Sa liste poslanika koji su ušli u kosovsku skupštinu nijedan nije bio iz Mitrovice i Zvečana.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, obratio se medijima u Kosovskoj Mitrovici neposredno po okončanju izbornog dana i čestitao građanima na, kako je rekao, "visokom stepenu odgovornosti i na tome što su uspeli da se izbore za jasniju i bolju situaciju kada je reč o budućnosti i budućnosti celokupnog političkog procesa u Pokrajini."

Kosovska vlada je, međutim, formirana tek nakon šestomesečne institucionalne krize koja je usledila razbijanjem koalicije između Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe, sa jedne strane i Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i Samoopredeljenja sa druge. Predstavnici Srba su tako ušli u koaliciji sa strankom Hašima Tačija, Demokratske partije Kosova i DSK i postali deo sadašnje kosovske vladajuće koalicije.

Podsetite se atmosfere sa jednog od centralnih biračkih mesta (O.Š. "Sveti Sava") u Severnoj Mitrovici 8.juna 2014. uz video zapis snimljen tada 14:45.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.