EKSKLUZIVNO: Ono što je učinila Rusija Krimu, namerava i Srbija sa Severom Kosova – evo opakog plana za vojnu intervenciju

(Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ono što je Rusija učinila Krimu, to i Srbija namerava i sa severom Kosova. Pouzdani podaci pokazuju da Srbija nadgleda teritoriju Kosova bespilotnim letelicama, akumulira oružje u Nišu, dok povećava prisustvo vojske i policije na granici sa Kosovom. Vojna intervencija Srbije na severu Kosova, prema planu, biće izvršena u trajanju od 2-3 sata, a zatim će sever Kosova biti pod kontrolom srpskih snaga.

Međunarodni neimenovani izvor rekao je redakciji portala "tesheshi.com" da je "pripremljen zlokoban scenario vojnih i obaveštajnih šefova srpske države kako bi se postigao sličan projekat invazije i aneksije severa Kosova, kao što je to uradila Rusija na Krimu".

Prema ovom izvoru, nedavni događaji koji su se desili u Kumanovu, olakšali su realizaciju projekata srpskih vojnih i policijskih snaga da sada postave svoje pojačanje duž granice sa Kosovom, uz veliku količinu oružja, takođe.

Evo nekih od dokaza koje navodi ovaj izvor:

"Od borbi u Kumanovu, srpski mediji nisu prestali sa propagandom da se isti scenario očekuje da se dogodi na severu Kosova".

"Ova zlonamerna propaganda radi se uz blagoslov Vlade Srbije i pod vođstvom vojnog šefa srpske obaveštajne službe BIA – da će bezbednosna situacija u ovom delu Kosova biti veoma napeta".

"Srbi čekaju dane da bi 'dobro' vojno intervenisali na severu Kosova".

Ovaj izvor je rekao i da je, "srpska državna vojna invazija na sever Kosova", objašnjena i ostalim informacijama o događajima koji se odvijaju u Srbiji i oko Kosova:

"Zajednički vojni manevri između Srbije i Rusije koji su održani prošle godine, a zatim slanje srpskih vojnika na paradu u Moskvi povodom 70. godišnjice pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratu, kao i upozorenje da će Srbija držati zajedničke vojne manevre sa Rusijom u Srbiji," prema ovom izvoru su među glavnim činjenicama za tvrdnju da Srbija priprema brzu invaziju na severu, do mosta na reci Ibar.

Izvor dalje navodi: "Postoji osnovana sumnja obaveštajnih službi zemalja članica NATO-a, da su na aerodromu u gradu Nišu u Srbiji, ruske vojne snage ostavile prilično veliku količinu svoje opreme posle treninga, oružje. Veruje se da je ono moderno. "

Izvor je dodao i da su "akcije srpske države kršenje vazdušnog prostora na Kosovu veoma zabrinjavajuće, jer se, 24 sata dnevno, teritorija Kosova i kretanje snaga KFOR-a, BSK-a i Kosovske policije, prati bespilotnom letelicom Vojske Srbije koja navodno uzleće sa niškog aerodroma".

"Na ovom aerodromu, nastavlja da govori izvor, koji je sada u javnosti prepoznat kao čuvar u regionu, veruje se da je ruska vojska smestila oružje u hangare, dok ih čuvaju stražari u civilu."

S druge strane, zvaničnici KFOR-a iz pres-centra za medije na Kosovu rekli su portalu "tesheshi.com": "NATO je odgovoran za vazdušni prostor Kosova, u koji, od prošle godine nije došlo ni do kakve akcije".

Zvaničnici su rekli dalje: "KFOR nema dokaze za praćenje ovih aktivnosti na Kosovu".

Što se tiče prikupljanja oružja Vojske Srbije na niškom aerodromu i toga da li KFOR ima tu informaciju, oni su naglasili da KFOR nema aktivnosti van teritorije Kosova.

"KFOR nije uključen u bilo kakvu aktivnost van teritorije Kosova," rekli su iz KFOR-a u Prištini za portal "tesheshi.com".

U međuvremenu, međunarodni izvor rekao je poverljivu informaciju da je ispisivanje grafita OVK na stambenim zgradama u centru grada Niša, upozorenja na oružane napade Albanaca u Preševskoj dolini i u severnoj Mitrovici, kao i povratak Albanaca na teritoriju Niša, samo srpska propaganda i ništa više.

On je objasnio da su sve ove informacije koje u velikoj meri plasira list "Kurir" koji je poznat kao veoma blizak srpskim obaveštajnim službama BIA – deo scenarija za napetost bezbednosne situacije na Kosovu i u regionu.

Krajnji cilj ove propagande prema izvoru je vojna intervencija Srbije na severu Kosova i obavljanje ove intervencije završiće se za 2-3 sata, kako bi se kasnije Sever Kosova stavio pod kontrolu srpskih snaga./tesheshi.com/

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.