Kosovo uskoro podnosi zahtev za članstvo u UNESCO: Tači i Seljimi lobiraju za "uspešno okončanje" u novembru

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je donelo odluku da u narednim danima podnese zahtev za članstvo u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), zbog čega i ovo ministarstvo aktivno lobira da se proces prijema Kosova "uspešno okonča u novembru ove godine". Kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, juče je otputovao u Pariz kako bi sa svojim francuskim kolegom, Laurentom Fabijusom, razgovorao o "produbljivanju odnosa između Kosova i Francuske", za francusku podršku što skorijem potpisivanju SSP-a, za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova i članstvo Kosova u UNESCO, ali i kako bi se sastao sa većinom ambasadora zemalja članica UNESCO-a, kako bi zahtevao njihovu podršku kroz lobiranje za pridruživanje Kosova UNESCO-u. Zamenik kosovskog ministra, Petrit Seljimi, međutim, bio je juče još aktivniji u svom lobiranju za članstvo Kosova u ovoj organizaciji Ujedinjenih nacija, te se tako u Njujorku, u odvojenim sastancima, sastao sa stalnim predstavnicima zemalja u UN čije zemlje nisu članice UNESCO-a. Najavljeno je i da će u Vašingtonu da održi "političke konsultacije sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta, sa posebnim naglaskom na članstvo Kosova u UNESCO i INTERPOL".

U kratkom saopštenju, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je juče najavilo da će se Tači u Parizu sastati i sa predstavnikom francuske vlade za Zapadni Balkan, Alainom Ričardom, te da će se, "takođe, u okviru pojačanih napora za članstvo Kosova u UNESCO, potpredsednik vlade Tači sastati i sa većinom ambasadora zemalja članica UNESCO-a, uključujući i one iz Nemačke, Turske, Austrije, Holandije, Katara, El Salvadora i Albanije, od kojih će zahtevati podršku kroz lobiranje za pridruživanje Kosova UNESCO-u.“

O Seljimijevoj poseti Njujorku, ovo kosovsko ministarstvo je iznelo više detalja, te se tako navodi da je on "razne stalne predstavnike u UN", čije zemlje nisu članice UNSECO-a upoznao o odluci da "MSP podnese zahtev za članstvo u UNESCO u narednim danima", dok je od njih zatražio podršku tokom "celog procesa ovog poduhvata" koji je "od posebnog značaja za multilateralne odnosa Kosova uopšte."

"On je govorio opširno o značaju uspešnog okončanja ovog procesa u novembru ove godine, jer je ovaj akt od obostranog interesa koji će dodatno doprineti jačanju regionalnog mira i bezbednosti, te otvoriti put unapređenju međusobne saradnje kroz obrazovanje, nauku i kulturu, kao i promovisanju univerzalnog poštovanja pravde, vladavine zakona i ljudskih prava garantovanih Poveljom UN," navodi se u saopštenju o Seljimijevoj poseti Americi.

Kosovo već pokušalo da srpske manastire proglasi kosovskim; Jeremić: Srbija meta sistemske kampanje krađe identiteta

Diplomatski rat oko toga kako će se predstaviti srpsko nasleđe u UNESCO-u je vođen više godina.

Još 2009. godine francuska delegacija u UNESCO-u predložila je da se spomenici na Kosovu i Metohiji proglase za kosovske. Srpska delegacija je uspela da odloži glasanje, a 2011. godine Srbija je postala i članica Komiteta UNESCO-a, te je tako dodatno ojačana pozicija Srbije u ovoj organizaciji Ujedinjenih nacija.

Borba se nastavila i nakon 2009. godine, a posebno glasan u tome da srpski manastiri ne smeju postati kosovski bio je tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić.

On je na sednicama izvršnog odbora UNESCO-a i generalne konferencije često govorio o Kosovu i Metohiji i važnosti da srpsko nasleđe ostane srpsko, a ne postane kosovsko.

Tako je na generalnoj konferenciji UNESCO-a 2011. i naglasio da pomirenje nije moguće uz negiranje i isključivanje nečijeg identiteta, kritkujući one koji su pokušali da pomognu kosovskim zvaničnicima da srpske svetinje proglase kosovskim.  

"Želeo bih da pozdravim strogo neutralan status UNESCO-a u radu na Kosovu. Takođe bismo želeli da se zahvalimo raznim zemljama, donatorima za njihovu pomoć u očuvanju i obnovi srpskog nasleđa pod veoma komplikovanim okolnostima.

U post-konfliktnim sredinama, poštovanje svačijeg identiteta je preduslov za pomirenje, baš kao što isključivanje, ili negiranje određenog identiteta to čini nemogućim.

Na žalost, neki pogrešno veruju da će takav pristup pomoći da se potvrde njihovi politički izbori. Ali, jedini rezultat je bio da Srbija postane meta sistemske kampanje krađe identiteta.

Ne sme da se dozvoli da se ova parodija održi. Svako zna da se Srbi i Albanci ne slažu o konačnom statusu Kosova. Ali, želim da budem veoma jasan – UNESCO nije forum za emitovanje političkih nesuglasica – direktno, ili preko punomoćnika.

U ovoj organizaciji mi bismo trebali da štitimo i negujemo kulturne identitete, a ne da budemo saučesnici u ispolitizovanim pokušajima da stvorimo nove.

Svetinje Srpske pravoslavne crkve ne mogu pripadati takozvanoj 'Republici Kosovo'. Naša veza sa tim svetim mestima je neupitna i neraskidiva. Kao nedeljiva celina, oni čine samu suštinu našeg identiteta, i predstavljaju dušu naše nacije i naše vere," poručivao je tada Jeremć. 

Listu spomenika pod zaštitom UNESCO-a na Kosovu i Metohiji možete pogledati OVDE. Ovu listu čine srpski srednjevekovni manastiri, koji su istovremeno na listi "svetskog nasleđa u opasnosti". Među manastirima se nalazi i fotografija jedne džamije, o kojoj, međutim, nema opisa – niti imena, niti mesta u kojem se nalazi džamija, ali nema ni imena autora koji je postavio ovu fotografiju. 

"Seljimi se posebno osvrnuo na pitanja hiljadu godina starog kulturnog, istorijskog, turističkog i arhitektonskog nasleđa Kosova i neophodnost da ta zaostavština dobije 'pasoš' UNESCO-a," navodi se takođe u saopštenju i dodaje da je Seljimi govorio i o prirodnim resursima i "dinamičnom stanovništvu Kosova čija je polovina ispod 25 godina starosti".

"Mladi Kosovari, prema Seljimiju, predstavljaju najveću demografsku grupu sa ogromnim potencijalom da postane faktor promena. Stoga, članstvo u UNESCO je ujedno glavni fokus naših kratkoročnih ciljeva. Direktna saradnja između Kosova i UNESCO-a, uključujući i njene glavne partnere u ovoj oblasti, pomoći će Kosovu da promoviše svoj rad i postigne kvalitetan sveobuhvatan razvoj," ističe se u saopštenju.

Seljimi je, takođe, naglasio da je Vlada Kosovo "veoma zainteresovana za promovisanje i jačanje učešća mladih u donošenju odluka za njihovo kvalitetno obrazovanje, afirmisanje njihovog rada i sprečavanje diskriminacije."

Seljimi je "naišao na široku podršku u ovom pogledu", navodi kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

U UNESCO preko Interfaith-a

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi je pre skoro godinu dana po prvi put održao govor na konferenciji UNESCO-a  "OUN i inicijativa 'Levanta za Mir", što je istaknuto kao prvo predstavljanje Kosova u UNESCO-u. On je tada u svom izlaganju naglasio da je iskustvo Kosova "pozitivan primer promovisanja dijaloga i uključivanja verskih zajednica u aktivni građanski dijalog", pozivajući prisutne tada da uključe Kosovo u rad UNESCO-a, a do obezbeđivanja potpunog članstva Kosova u ovoj organizaciji. Ovaj kosovski predstavnik tada je pozvan kao jedan od osnivača "InterfaithKosovo" – inicijative za promovisanje međuverskog dijaloga kao sredstva javne diplomatije. 

Kosovo je upravo u okviru InterfaithKosovo inicijative krajem maja bilo domaćin 4. globalne međuverske konferencije "Međuverski dijalog u vreme društvenih medija: Osnaživanje nosioca promena, borba protiv nasilnog ekstremizma i govora mržnje",  koja je okupila verske lidere, profesore i stručnjake za religiju i komunikacije iz celog sveta, uključujući i verske lidere sa Kosova i regiona, a među njima i igumana manastira Visoki Dečani, oca Savu Janjića, koji je i govorio na ovoj konferenciji.

U UNESCO i ako se nije članica UN

Iako je UNESCO organizacija Ujedinjenih nacija i članice UN-a nose pravo na članstvo u UNESCO-u, zemlje koje nije su članice UN-a mogu, takođe,  da postanu članice UNESCO-a, a nakon preporuke izvršnog odbora, to jest, dvotrećinskom većinom glasanja na generalnoj konferenciji koja se sastaje dva puta godišnje, na redovnim sastancima, ili vanrednim ukoliko je potrebno, a na kojoj se određuju 'politike' i 'glave linije rada organizacije'".

Takođe, teritorije, ili grupe, koje nisu odgovorne za "ponašanje svojih međunarodnih odnosa", mogu biti primljene kao pridruženi članovi, a njihov prijem i njihova prava obaveze se utvrđuju generalnom konferencijom.

O UNESCO

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu je osnovana 16. novembra 1945. godine, potpisivanjem Statuta UNESCO-a, koji je stupio na snagu 4. novembra 1946., a nakon ratifikacije u dvadeset zemalja. Prva sednica Generalne konferencije UNESCO-a održana je u Parizu od 19. novembra – 10. decembra 1946. godine, uz učešće predstavnika 30 država sa pravom glasa.

Organizacija danas broji 195 punopravnih i 9 pridruženih država članica, a većina država članica uspostavila je Stalne delegacije pri UNESCO-u, koje su na čelu sa ambasadorima, veza između Organizacije i njihovih vlada.

Sve države članice osnovale su Nacionalnu komisiju – nacionalna tela za saradnju za saradnju sa UNESCO-om.

Srbija je članica UNESCO-a od 2000. godine. 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.