Osuđen na 12 godina za ubistvo 2004., oslobođen za ubistvo dvojice Srba zbog nedostatka dokaza

Suđenje
Foto: Betimi per drejtesi

Izvor: Betimi per Drejtesi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova )

Osnovni sud u Uroševcu u ponedeljak je izneo osuđujuću presudu optuženom za izvršenje krivičnog dela „ubistvo“, Hesetu Saljihaju (Heset Salihaj).

On je osuđen na 12 godina zatvora, a u kaznu će mu biti uračunato vreme koje je proveo u pritvoru od 20. novembra 2017. do pravosnažne presude.

Predsedavajući sudskog veća, Ibrahim Idrizi, kazao je da su za izricanje ove presude uzete u obzir olakšavajuće okolnosti zasnovane na činjenici da optuženi Saljihaj nema krivičnu evidenciju i da će se ovom vrstom sankcije ostvariti svrha kazne.

Sa druge strane, sud je, usled nedostatka dokaza, oslobodio optužbi Saljihaja za krivično delo „teško ubistvo“.

Optuženi Saljihaj dužan je da uplati iznos od 200 evra na ime sudskog paušala, kao i još 50 evra na ime nadoknade u fond za žrtve, prenosi “Zakletva za pravdu“.

U vezi imovinsko-pravnog zahteva, oštećeni su upućeni na parnični postupak.

Prema optužnici koju je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo 8. juna 2018. godine, okrivljeni Heset Saljihaj tereti se da je u saizvršilaštvu sa nepoznatim osobama, vođen nacionalističkim motivima, 17. marta 2004. kasno popodne, sa umišljajem lišio života Borka i Dobrivoja Stolića.

Prema optužnici, dok su pokojnici bili ispred svoje kuće u selu Drajkovce u opštini Štrpce, optuženi Saljihaj je, zajedno sa još nekoliko nepoznatih osoba, svojim oružjem pucao u njihovom pravcu, i u ovom slučaju je pokojni Dobrivoje Stolić preminuo usled zadobijenih povreda na licu mesta, dok je pokojni Borko Stolić, preminuo na putu do bolnice.

Prema navodima iz optužnice, nekoliko pripadnika Kosovske policije stiglo je na mesto događaja, kako bi ga obezbedili, dok je bežeći sa lica mesta, Saljihaj, zajedno sa nepoznatim osobama, nekoliko puta pucao u njihovom pravcu. Oni (policajci), međutim, nisu bili pogođeni.

Zbog toga se tereti da je počinio krivično delo „teško ubistvo“, prema članu 147. st. 6.10 i 11, u vezi sa članom 23 Krivičnog zakonika Republike Kosova.

Takođe, Saljihaj je bio optužen da je 21. oktobra 2004. oko 01:30, u Uroševcu, sa namerom lišio život sada pokojnog Nezira Šerifija (Nezira Sherifija), tako što je, dok se Šerifi vraćao svojoj kući, Salihaj pucao više puta u njegovom pravcu, koji je od zadobijenih povreda preminuo na listu mesta, a odakle je optuženi pobegao, međutim, ispao mu je novčanik sa ličnim dokumentima.

Zbog toga je optužen da je počinio krivično delo „ubistvo“ iz člana 146 Krivičnog zakonika Republike Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.