Filipović: Pušteni Srbi koji su bili uhapšeni u PR zbog krivičnih dela u vezi sa terorizmom

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

20.40 – Srpski državljani koji su juče privedeni nakon kupovine amblema „OVK“ u Prištini, pušteni su večeras iz pritvora, potvrdila je za KoSSev u međuvremenu advokatica, Jovana Filipović.

Oni su oslobođeni odlukom tužioca oko 20.00 i trenutno su na putu ka Nišu.

Filipović kaže da za sada nema zvanične informacije o razlogu puštanja, tj. da branioce niko nije kontaktirao, kao i da će više informacija imati sutra.

19.45 – Filipović: Srbi uhapšeni u PR terete se za dela u vezi sa terorizmom, kupio amblem jer je kolekcionar

Trojica Srba koji su uhapšeni juče u Prištini terete se za krivična dela iz člana 138 Krivičnog zakonika – Pripremanje terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, kazala je za KoSSev branilac jednog od osumnjičenih, Jovana Filipović. Potvrdila je da su uhapšeni nakon što su kupili pet amblema OVK, ali, nasuprot navodima medija u Prištini o razlogu kupovine, tvrdi da je njen klijent kolekcionar koji ima prodavnicu u kojoj izlaže ratna obeležja.

Kosovska policija privela je juče u Prištini pet osoba – tri iz Srbije i dve sa Kosova, potvrđeno je danas za KoSSev. Razlog hapšenja izostao je u odgovoru na upit našeg portala.

Za to vreme, KosovaPress i drugi prištisnki mediji, pozivajući se na svoja saznanja, pisali su da su oni uhapšeni zbog kupovine uniformi i amblema OVK.

Ujedno navode i da su uhapšeni pripremali plan da sačine video snimke „na kojima se tvrdi da su neki vojnici obučeni u uniforme OVK spremni da zauzmu Sever Kosova“, te da je Srbija htela da lažiranjem događaja dođe do „povoda da vojno interveniše kako bi zaštitila Srbe na Severu Kosova“.

Advokatica jednog od optuženih, Jovana Filipović, sa druge strane, u izjavi za KoSSev kaže da je njen klijent kolekcionar sa potvrdom Udruženja kolekcionara Republike Srbije da se bavi tim poslom, kao i da je vlasnik prodavnice u Nišu u kojoj prodaje vojnu, tj. maskirnu opremu i ratna obeležja.

„U svojoj prodavnici on ističe pod raznim temama – da li su u pitanju ratovi devedesetih, Prvi svetski rat, Drugi svetski rat – zastave, vojna obeležja, ambleme koji su bili karakteristični za taj period, tako da je iz tog razloga kupio i ambleme“, kazala je Filipović.

Ona objašnjava da je njen klijent zajedno sa još dvojicom Srba došao na Kosovo zbog zadušnica i da su potom otišli do Army shop-a u Prištini sa svojim poznanicima – dvojicom Albanaca, gde su kupili ambleme „OVK“.

Kaže da je kupovina uredno obavljena, da poseduju fiskalni račun, te da je reč o suvenirima. Naznačila je da je kupljeno pet amblema, te da nije u pitanju velika količina, kako su pisali pojedini mediji na albanskom.

Takođe je demantovala medijske navode da su kupovali uniforme, ali i da su kod sebe imali veću količinu novca, tj. više desetina hiljada evra.

Sagovornica KoSSev-a, međutim, navodi da je njenog klijenta, nakon obavljene kupovine, sačekala policija.

Potvrdila je da su trojica Srba uhapšeni i zadržani na 48 sati, ali ne i dvojica Albanaca koji su bili sa njima i za koje kaže da za sada nisu optuženi.

Svoj trojici je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i stavljaju im se na teret krivična dela iz člana 138 Krivičnog zakonika Kosova – Pripremanje terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, potvrdila je.

Sutra bi trebalo da se održi ročište o određivanju mere pritvora, osim ukoliko tužilac bude smatrao da nema elemenata krivičnog dela.

Filipović navodi da takvih elemenata nema, te se nada da će se sutra sve završiti.

„Mi kao odbrana smatramo da nema mesta da se dalje vodi ovaj krivični postupak, jer nijedna radnja koju je on preduzeo nije inkriminišuća i nema nikakve veze sa krivičnim delom koje mu se stavlja na teret“, kazala je Filipović.

Ona dodaje da se, međutim, sada ovaj slučaj posmatra iz ugla trenutne političke situacije koja ima veze sa ratom Rusije i Ukrajine.

Sa druge strane, za svoje klijente kaže da su se našl na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.