KP potvrdila hapšenje srpskih državljana i građana sa Kosova u PR; KosovaPress o „Pandi 2“ i kupovini uniforma OVK

Priština Haradinaj Bilbord takse 100 odsto %
FOTO: KoSSev

Kosovska policija privela je juče u Prištini pet osoba – tri iz Srbije i dve sa Kosova, potvrđeno je danas za KoSSev. Razlog hapšenja izostao je u odgovoru na upit našeg portala.

Za to vreme, KosovaPress, pozivajući se na svoja saznanja, tvrdi da su oni uhapšeni zbog kupovine uniformi i amblema OVK, uz pitanje „sprema li se ‘Panda 2’?“.

Rat u Ukrajini je glavna vest i kosovskih medija, s tim što su, pored Rusije, brojni tekstovi i izveštaji o Srbiji u dodatnom negativnom kontekstu, kao „destabilišućeg faktora“ na Balkanu, „hegemona“, „ruskog saveznika“, uključujući čak i prognoze o „vojnom blic-krigu“ na Sever Kosova.

Osim medijskih napisa, sve je više političara, analitičara i „stručnjaka za bezbednost“ u Prištini koji povlače paralelu između Rusije i Ukrajine i Srbije i Kosova uz spekulacije o mogućem napadu i pozive na „oprez kako bi se sačuvao Sever“.

KosovaPress je tako juče izvestila, a danas se nadovezala i sa novim tekstom o navodnom pokušaju Srbije da lažiranjem događaja dođe do „povoda da vojno interveniše kako bi zaštitila Srbe na Severu Kosova“.

U inicijalnom tekstu od sinoć ova agencija javila je da su uhapšena trojica Srba u Prištini, uz naslov „Ekskluzivno: Uhapšena trojica Srba zbog kupovine uniformi i amblema OVK u Prištini, sprema li se ‘Panda 2’?

KosovaPress prenosi da su Srbi D.D., V.J. i D. D. uz navođenje punih prezimena, objavljivanjem fotografija mlađih osoba i njihovih ličnih karata, navodno kupili ambleme OVK u jednom od lokala u Prištini, kao i da su planirali da kupe uniforme u drugom lokalu u istom gradu.

Obeležja sa natpisima „OVK“ se mogu pronaći u suvenirnicama širom Kosova, uključujući i Prištinu i to i na tezgama u glavnoj ulici.

Pozivajući se na svoje izvore u bezbednosnim institucijama, KosovaPress piše da je kod ovih osoba pronađena veća količina novca.

Ujedno navode i da su uhapšeni pripremali plan da sačine video snimke „na kojima se tvrdi da su neki vojnici obučeni u uniforme OVK spremni da zauzmu Sever Kosova“.

Isti izvori tvrde da je Srbija navodno ovom taktikom planirala da da izgovor međunarodnim institucijama kako bi mogla vojno da interveniše i zaštiti Srbe na Kosovu.

KosovaPress ujedno piše da je u lokalnim medijima, ne navodeći i u kojima, pre nekoliko dana objavljeno da su Srbi u jednom lokalu u Prištini takođe kupili vojne uniforme i pribor, ali i dodaje da se ne zna da li je u pitanju isti lokal.

Srbi „majstori za režiranje“

Novinska agencija u svom sinoćnom tekstu iznosi zaključak da su Srbi „majstori u režiranju ovakvih situacija“, pomenuvši ujedno slučaj „Panda“.

Navodi da je u kafiću u Peći po kojem i slučaj nosi naziv, Miloševićeva vlada decembra 1998. godine ubila „sopstvenu decu“ i „okrivila Albance“.

„Napadači su tokom napada nosili uniforme sa amblemom OVK, a isti napad je pripisan OVK da bi je označili kao terorističku organizaciju“, dodaje ova agencija.

KosovaPress objavila je danas novi tekst u vezi sa jučerašnjim slučajem hapšenja, uz još jednu „ekskluzivnu“ tvrdnju zasnovanu na ličnim saznanjima – „da jedan od Srba ima veze sa MUP-om Srbije“, bez iznošenja drugih detalja.

U tekstu stoji da su Srbi navodno na Kosovo ušli preko prelaza Bela Zemlja, da su svoje vozilo ostavili u Nišu, a da ih je u Prištinu dovezao Albanac svojim kolima.

Oni su se navodno tamo sastali sa osobom sa Kosova kojoj su doneli srpska dokumenta.

KosovaPress takođe piše da su Srbi u zamenu za srpsko državljanstvo „uzeli novac nekim Kosovarima“, te da im je jedan tražio da ga pošalju u dve prodavnice u kojima se prodaju „vojne unfiorme“.

„U popodnevnim časovima, nakon kupovine amblema, Kosovska policija je zaustavila i uhapsila petoricu osumnjičenih. Tri državljana Srbije iz Niša i dva državljana Kosova, jedan iz opštine Gnjilane, a drugi sa prebivalištem u Prištini. Osumnjičenima je određen pritvor od 48 sati“, navela je ova agencija.

KP potvrdila hapšenja, ali ne i razlog

Kosovska policija potvrdila je danas za KoSSev da je u Prištini juče privedeno pet osoba – tri iz Srbije i dve sa Kosova.

„Dana 26.02.2022. godine, Kosovska policija je privela pet osoba; dva državljana Kosova i tri državljana Srbije, protiv kojih se vrše potrebne provere u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom Republike Kosovo. U konsultaciji smo sa nadležnim tužiocem u vezi sa daljim postupcima, dok se ne izvrše potrebne provere“.

Iz policije, međutim, nisu odgovorili na pitanja KoSSeva o razlogu privođenja ovih osoba, odnosno, nisu potvrdili nezvanične navode agencije KosovaPress.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.