Bocan-Harčenko: Rusija razume poziciju Srbije, Moskva ne traži ništa od BG

Bocan Harčenko
Foto: Printscreen, RTS

Rusija poštuje nacionalne interese Srbije i razume njenu poziciju pod pritiskom da uvede sankcije Moskvi, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, javlja Tanjug. Ističe da Moskva ne traži ništa od Beograda znajući, kako kaže, doslednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici.

Reakcija stiže nakon što je predsednik Srbije izašao sa zaključcima u vezi sa ratom u Ukrajini sa ključnom porukom da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, a Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodom.

Bocan-Harčenko je sada, kako javlja Tanjug, rekao da zapadu nije stalo do interesa drugih, čak iako su to zemlje koje su kandidati za članstvo u EU, te da ne misli o Srbiji, njenom narodu i mogućim posledicama uvođenja sankcija.

„Njima je važno da se svaka zemlja pridruži njihovom političkom rešenju. Rusija je navikla na pritisak, ali razume da postoji pritisak na Srbiju i ne traži ništa od Srbije, jer je poznato kako se razvijaju naši odnosi poslednjih godina, koji su na nivou strategijske saradnje i partnerstva“, kaže Bocan-Harčenko komentarišući zahteve EU, SAD i Velike Britanije da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini.

Ističe da između predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, postoji poverljiv i sveobuhvatan dijalog na osnovu dubokog međusobnog poštovanja i poverenja, kao i da Srbija ima svoje nacionalne interese o čemu je, kaže, i predsednik Vučić više puta govorio.

Dodaje da Rusija ima razumevanja i da ne traži ništa ni od koga, ni od Srbije sa kojom ima izuzetno prijateljske odnose i saradnju.

„Poštujemo srpski nacionalni interes, a zna se, na osnovu naše saradnje i ponašanja Beograda, da i Srbija uvažava nacionalni interes Rusije. Ne tražimo i ne pitamo ništa znajući doslednost predsednika Srbije i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja razvoja Srbije i njenog ponašanja u spoljnoj politici. Na osnovu toga pravimo zaključke i mirni smo“, navodi ambasador.

Ističe da Rusija ima u vidu dalji razvoj odnosa sa Srbijom i doslednu realizaciju svega što su dogovorili predsednici Putin i Vučić.

„Naša očekivanja da ćemo bez prepreka i zastoja realizovati svaki projekat i sve dogovore koji postoje, za dobrobit i Rusije i Srbije“, poručio je Bocan-Harčenko.

Povezan tekst:

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.