Unutrašnji dijalog: Pomoć za opštine sa srpskim stanovništvom, Srbija na KiM-u kroz 29 privremenih organa

Opštine i gradovi centralne Srbije uključiće se u pružanje pomoći i podrške opštinama na Kosovu i Metohiji u kojima pretežno živi srpsko stanovništvo, najavljeno je na današnjem okruglom stolu u Nišu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. 

10 srpskih opština na KiM-u pod "brigom i zaštitom" opština u centralnoj Srbiji 

Skupu su prisustvovali gradonačelnici i predsednici opština iz svih delova Srbije, a direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić rekao je da lokalne samouprave treba da nose deo tereta i odgovornosti za državnu i nacionalnu politiku.

"Mislim da smo se ovde u Nišu dogovorili da svaku od 10 srpskih opština na Kosovu i Metohiji uzme po 10 opština iz centralne Srbije pod brigu i zaštitu. Na taj način uključićemo i jedinice lokalne samouprave sa teritorije cele zemlje u borbu za očuvanje našeg naroda na Kosovu," izjavio je Đurić.

Po njegovim rečima, ne radi se samo o podršci u novcu i prioritet nije novac.

"Potrebno je da se organizujemo i individualno pomognemo opštinama onoliko koliko možemo. Nekada je to poseta, nekada tako što ćemo naći privrednike iz lokalnih opština koje će stipendirati srpsku decu na Kosovu," rekao je Đurić. 

Naveo je i da su opštine sa severa Srbije su za nekoliko nedelja prikupile čak 60 šlepera pomoći Srbima na Kosovu.

Ružić: Privremeni organi značajni i za egzistenciju nekoliko hiljada srpskih porodica u pokrajini

Ministar lokalne samouprave Branko Ružić kazao je da jačanjem saradnje opština jača i osećaj sigurnosti Srba na Kosovu.

"Time pokazujemo da 150.000 naših sunarodnika na Kosovu imaju podršku i zaštitu, zavređuju pažnju i život dostojan 21. veku," rekao je on.

Odluka o formiranju privremenih organa neustavna, izbori trebalo da budu raspirani dva meseca od formiranja 

Skupštine opštine na KiM-u u okviru sistema Republike Srbije raspuštene su 2013. godine odlikom Vlade Srbije, nakon što su godinu dana ranije, posle tadašnjih lokalnih izbora od 6. maja, one i formirane. Tako su, po raspuštanju – odlukom Vlade Srbije, formirani privremeni organi. Odluka o raspuštanju SO-a na Severu Kosova doneta je pred lokalne izbore u okviru sistema "Republike Kosovo", koji su tada održani po prvi put u ovom delu KiM-a. 

Iako je prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Srbije predsednik Narodne skupštine morao u roku od dva meseca, a od dana raspuštanja ovih opština, da raspiše izbore za odbornike, kako bi se konstituisala nova jedinica lokalne samouprave, to se nije dogodilo.

Ulogu lokalnih samouprava u sistemu Republike Srbije u, kako je sam Ružić potvrdio, 29 opština i dalje nose privremeni organi, a uz lokalne samouprave u okviru sistema "Republike Kosovo". 

Podsetimo, Ustavni sud Srbije je odluku o raspuštanju SO Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina („Službeni glasnik RS”, broj 42/10) i formiranju privremenih organa ove opštine 3. aprila 2014, proglasio neustavnom i nezakonitom. 

"Srbija danas svoj uticaj na Kosovu i Metohiji realizuje i kroz 29 privremenih opštinskih organa čijim očuvanjem održavamo ustavno-pravni poredak Republike Srbije," rekao je takođe Ružić i dodao da su "privremeni organi značajni i za egzistenciju nekoliko hiljada srpskih porodica u pokrajini".

"Važno je napomenuti da je MDULS pripremilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi koji će omogućiti da se međuopštinska saradnja uspostavi u svim poslovima koje obavljaju lokalne samouprave, kako za izvorne, tako i za poverene," rekao je Ružić.

1760. dan od neformiranja ZSO-a

On je podsetio da je danas 1760. dan od postizanja dogovora u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština, odnosno 1760. dan neispunjavanja obaveza Prištine u vezi sa pitanjem na koje se, kako podsećaju iz ministarstva kojim rukovodi – odnosi veći deo prvog Briselskog sporazuma.

"Podsetiću da je Priština učinila sve da do formiranja ZSO ne dođe i da neprestano kod Albanaca podgreva strah da se radi o pokušaju stvaranja nečega što bi ličilo na Republiku Srpsku. To je sasvim neosnovan strah, jer dobrobit jedne zajednice na KiM po sistemu spojenih sudova znači dobrobit svih građana. Naš koncept je da ono što je dobro za Srbe na KiM dobro je za sve, a ne ono što je dobro za Srbe loše je za Albance," rekao je ministar, dodaju – "insistirajući da ono što je dogovoreno i kao obaveza preuzeto, bude i sprovedeno".

Predstavnici opština i gradova izrazili su spremnost da pomognu opštinama na Kosovu, a čuli su se različiti predlozi od toga da opštine treba da izdvoje po tri miliona dinara, do toga da treba da stipendiraju srpsku decu sa KiM-a. 

Načelnica Nišavskog upravnog okruga i dopisnica RTS-a Dragana Sotirovski je predložila izgradnju stanova i obezbeđivanje posla na Kosovu da bi se tamo doseljavali mladi ljudi iz Srbije.

Okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu održan je u zgradi niškog Univerziteta, a organizovali su ga Stalna konferencija gradova i opština, radna grupa Vlade Srbije za podršku unutrašnjem dijalogu i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.