Vlada Kosova: U toku priprema popisa za Sever Kosova

U toku su pripreme za popis koji će Vlada Kosova sprovesti u četiri opštine na Severu Kosova, koji će se, kako je najavljeno, sprovesti u saradnji sa ovim opštinama koje se sada nalaze u kosovskom sistemu. O pripremama popisa juče su razgovarali zamenik kosovskog premijera i ministar kulture, Kujtim Šalja, ministarka za dijalog, Edita Tahiri i direktor Eurostata, Piter Everaers, saopšteno je iz Kancelarije Premijera Kosova. Ova kancelarija navela je da će se popis sprovesti zahvaljujući rezultatima Briselskog sporazuma, nakon kojeg je stvorena politička klima za, kako je saopšteno, ovaj važan proces. Popis na Severu bio je i jedan od uslova liste Srpske za povratak u kosovske institucije kada su proletos bojkotovali rad ovih institucija zbog smene nekadašnjeg predsednika ove liste, Aleksandra Jablanovića sa mesta ministra za povratak i zajednice. Takođe, popis u svim srpskim sredinama na KiM-u bio je jedan od zahteva predstavnika kosovskih opština sa srpskom većinom, kada su ovaj zahtev predstavile kao "preduslov za realne opštinske budžete". 

Zahtev da se izvrši popis u opštinama sa srpskom većinom – "preduslov za realne budžete"

"Potrebno je sprovođenje popisa u opštinama sa srpskom većinom kao preduslov za obezbeđivanje realnih budžeta lokalnih samouprava," bio je jedan od zaključaka predstavnika kosovskih opština sa srpskom većinom sa njihovog zajedničkog sastanka u Gračanici krajem marta. 

Pitanje popisa i opštinskih budžeta su, takođe, često pominjali gradonačelnici, predsedavajući SO-a i odbornici sa Severa, navodeći da su predlozi budžeti manji nego što je to realna potreba ovih opština, te da su predlozi budžeta koje su dobili od centralnih vlasti iz Prištine kreirani na osnovu popisa u kojem Srbi sa Severa nisu učestvovali. 

Prema zakonskim odredbama, osnov za izračunavanje vladinog granta za svaku opštinu je broj stanovnika i površina opštine.

Pošto su Srbi sa Severa Kosova bojkotovali popis stanovništva od 2013. godine, Vlada Kosova je prema preporuci Kosovske statističke agencije prihvatila da na tom delu živi oko 45.000 stanovnika, što čini 2,5 odsto građana Kosova.

"Zamenik premijera Šalja i direktor Everaers su takođe razgovarali i o sledećem popisu stanovništva na severu Kosova, koji, kako je rečeno, treba da se obavi u saradnji sa tim delom Kosova," saopšteno je iz kancelarije Premijera Kosova, nakon sastanka Everaersa sa Šaljom.

Posle sastanka sa zamenikom premijera, direktor Eurostata je razgovarao i sa kosovskom ministarkom za dijalog. I na ovom sastanku popis na Severu je bio tema razgovora. 

"Na ovom sastanku razgovarano je i o pripremama za popis stanovništva i domaćinstava u četiri opštine u severnom delu zemlje koji je odbio da učestvuje u popisu 2011. godine. Rečeno je da je zbog rezultata dijaloga u Briselu stvorena politička klima da se organizuje popis populacije i poljoprivede u ove četiri opštine," navodi se u drugom saopštenju kancelarije kosovskog premijera, nakon sastanka Tahiri sa Everaersom.

"Na kraju sastanka, dvoje sagovornika su se složili da će se ova odlična saradnja nastaviti i u budućnosti, posebno u organizaciji popisa u severnim opštinama koji je u interesu svih kako bi na raspolaganju bila tačna statistika, a u cilju unapređenja i razvoja planova i programa na lokalnom nivou," dodaje se u saopštenju i ističe da su sagovornici na sastanku naglasili "važnost usvajanja zakona o ovom pitanju i nastavka tehničkih priprema."

Tahiri je, takođe, pohvalila ulogu EU i EUROSTAT za unapređenje "ovog važnog procesa".Poslednji popis na Kosovu sproveden je 2011. godine, a obavile su ga kosovske vlasti uz podršku Eurostata. Srbi sa Severa i drugih delova južno od Ibra su bojkotovali ovaj popis, a tada je registrovano 1.739.825 stanovnika – 92.93% Albanaca i 1.47% Srba. 

Poslednji popis koji je sproveden na Kosovu od strane srpskih vlasti, bio je onaj iz 1991. godine, koji su Albanci tada masovno bojkotovali, kada je "izvršena procena" o broju stanovnika albanske nacionalnosti, prema kojoj je na Kosovu registrovano 1.956.196. stanovnika – 81.59% Albanaca i 9.93% Srba.

Sveobuhvatni popis stanovništva na Kosovu izvršen je 1981. godine i tada je na Kosovu registrovano 1.584.440 stanovnika – 77,42% Albanca i 13.22% Srba. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.