Kosovska Mitrovica: Šta povezuje lemure, zmije, kamile i Saharu sa zvečanskim dimnjakom i mostom na Ibru

Pored već čuvenih grafita koji se mogu videti u našem gradu, Kosovsku Mitrovicu od skoro ukrašavaju i dva nova. Jedan koji oslikava pustinju, nasuprot kojeg je, od pre neki dan, uočljiv i drugi – džungla.

U blizini Sreza, kod čuvenog "prolaza", pre par dana osvanuo je nov grafit – šarenolika džungla u kojoj se mogu videti lemuri, zmije, drveća, trava, zapušteni automobil, a u pozadini simbolično stoje dobro poznati zaštitni znak Zvečana – dimnjak Trepče, kao i oslikani – sad već nadaleko čuveni mitrovički most.  

Na zidu preko puta, kao suprotnost džungli, oslikana je pustinja – nacrtana kamila, pustinjske lisice, beduin i tabla sa natpisom "Sahara" koja pokazuje "pravac koji vodi" ka ovoj "pustinji".

Poslednjih dana, kao i jutros, mogli su se videti mladići koji, slušajući muziku, privode kraju oslikavanje detalja na grafitima.

Mitrovčani zastajkuju pored ovih grafita, oduševljeno gledaju – slikaju i traže neku simboliku u njima, pogotovo u sveže ocrtanom na kojima su mitrovički most i dimnjak Trepče.

Pitamo jednog od njih – Stefana Stanojevića, autora grafita "džungla", postoji li neka skrivena poruka u njemu.

"Ne," odgovara kratko, pa dodaje:

"Poruka je totalno neka naša, a svako može tu da vidi nešto svoje – pozitivno, ili negativno. Ne sadrži nikakvu političku poruku, niti ima neku stranačku konotaciju, već je to samo neka naša zamisao."

Stefan je zajedno sa svojim drugom Vukom Đurićem tvorac još nekoliko grafita u Mitrovici. Oni sami finansiraju svoje radove, a uz "blagoslov ljudi iz okoline" dobijaju dozvolu da oslikavaju zidove mitrovičkih zgrada.

Ovi mladi "ulični umetnici" studenti su Fakulteta umetnosti u Zvečanu. Stefan je, inače, iz Vranja, dok je Vuk iz Čačka. Obojica se već više godina bave oslikanjem grafita – dok Vuk crta karaktere, Stefan najčešće crta slova. U Kosovskoj Mitrovici počeli su sa oslikavanjem grafita pre dve godine i to najčešće čine na zidovima zgrada koje se nalaze u manje prometnim mitrovičkim ulicama, a cilj im je, kako ističu, da na neki način ožive zapuštene i devastirane delove Mitrovice.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.