Antiteroristička akcija u Evropi: Uhapšen kosovski Albanac, član terorističke organizacije "Rawti Shax"

Italijanska policija, uz podršku policije drugih zemalja, uhapsila je danas 17 osoba koje se terete da su formirale međunarodnu terorističku organizaciju "Rawti Shax", a među uhapšenima je i građanin sa Kosova, Eljdin Hodža, navode italijanski mediji, a prenosi "Gazeta Shqip". Hodža je, kako dodaje ovaj portal, imao "važnu ulogu" u terorističkoj ćeliji ove organizacije u Italiji. On je, takođe, boravio prošle godine u ISIS-ovom kampu u Siriji.

Internet omogućio jači kontakt džihadista; mesto tajnih sastanaka Rawti Shax-a u Meranu 

Kako navodi "Gazeta Shqip", korišćenje interneta je, kako su istražitelji u ovom slučaju objasnili, omogućilo da "osumnjičeni prevaziđu rastojanja između stanovnika u različitim evropskim zemljama, omogućavajući im jači kontakt, kroz virtuelne razgovore sa njihovim duhovnim vođama."

Mesto tajnih sastanaka terorističke ćelije džihadista je bio stan Abdula Rahmana Nauroza u Meranu, u Južnom Tirolu, a ispostavilo da je on bio "posebno aktivan u regrutovanju". 

 


Uhapšen kosovski haker: Podatke zaposlenih u američkoj vojsci i vladi prosledio ISIS-u


 

Operacija je, navodi "Gazeta Shqip", sprovedena u nekoliko zemalja, a tri hapšenja su izvršena u Norveškoj, gde je "pao mozak organizacije" Mula Krekar, "opisan kao pobornik ISIS-a", koji je i tokom izdržavanja kazne "iz zatvora – ideološki i strateški vodič kako bi se organizacija širila Evropom, uključujući Italiju".

Ovaj portal navodi i da su istražitelji istakli da je upravo "italijanska ćelija organizacije bila veoma aktivna, pre svega u ideološkim aktivnostima i logističkoj podršci".

"Kosovar Eljdin Hodža je igrao važnu ulogu u aktivnostima terorističke ćelije 'Rawti Shax' na teritoriji Italije," dodaje "Shqip" i ističe da je jedan od uhapšenih u akciji – Abdul Rahman Nauroz, uz dve ćelije u Švedskoj i Švajcarskoj, finansirao putovanje Hodže iz Turske u Siriju 1. januara 2014. godine, sa 780 evra.

"Početak putovanja Eljdina Hodže u Siriju je praćen od strane italijanskih istražitelja specijalnih snaga, sve do turskog graničnog prelaza u Siriji, gde je Kosovar stigao u gerilski kamp ISIS-a. U februaru 2014. godine Eljdin Hodža se hitno vratio u Italiju, na isti način, a preko Švajcarske," objašnjava ovaj portal.

Policijske akcije su sprovedene u Velkoj Britaniji, Norveškoj, Finskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Podsetimo, sredinom prošlog meseca je još jedan kosovski Albanac uhapšen u inostranstvu zbog terorizma. Vlasti Malezije su sredinom oktobra uhapsile kosovskog Albanca, Ardita Ferizija, zbog sumnje da je teroristički haker i da je pružao materijalnu podršku ISIS-u, ukravši "lične identifikacione podatke" članova američke vojske i zaposlenih američke vlade i prosledivši ih direktno, u javnosti poznatom članu ISIS-a, Junaid Husainu, poznatijem kao Abu Husain al-Britani. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.