Vlada Kosova: MTS-u privremena dozvola za rad na KiM-u kada Kosovo dobije pozivni broj

Vlada Kosova usvojila je odluku kojom se novoregistrovanoj kompaniji "MTS" DOO izdaje privremena dozvola za ograničeni rad na Kosovu. Odluka Vlade stupa na snagu kada Međunarodna telekomunikacijska unija izda pozivni broj Kosovu – 383. "MTS" DOO je, prema informacijama Kosovske agencije za registraciju biznisa (ARBK), konstituisan krajem prošle godine, a kao ovlašćeno lice naveden je Ilija Ivanović. 

"Vlada Kosova je usvojila odluku kojom je naloženo Regulatornom organu za elektronsku i poštansku komunikaciju da izda privremenu dozvolu za ograničen rad novog preduzeća 'MTS' DOO. Odluka stupa na snagu na dan kada međunarodni telekomunikacijski organ izda pozivni broj Republici Kosovo," navodi se u saopštenju Vlade Kosova nakon današnjeg sastanka.

Detaljnije o "MTS" DOO i budućim delatnostima ove kompanije, pogledajte OVDE (Internet stranica ARBK)

"MTS" DOO je zvanično konstituisan 12.10.2015. godine, kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Prema informacija Kosovske agencije za registraciju biznisa, kompanija se nalazi u ulici Oslobođenja 1 u Bošnjačkoj Mahali, gde se inače nalazi poslovnica MTS-a u Severnoj Mitrovici. Vlasnik nove kompanije je "Telekom Srbija" AD Beograd, a broj zaposlenih je 1. Beograd i Priština su više puta pregovarali o telekomunikacijama. Definitivni sporazum postignut je krajem avgusta prošle godine. Sporazumom je dogovoreno da će Kosovo dobiti svoj pozivni broj – 383, a da će se Telekom Srbije registrovati u kosovskom sistemu i aplicirati za licencu mobilne telefonije kako bi mogao, kako tvrdi kosovska strana, privremeno da nastavi da funkcioniše na KiM-u. 

Austrija je početkom godine, kako je saopšteno iz Vlade Kosova, zvanično aplicirala za pozivni broj Kosova. Ubrzo je usledila  i reakcije srpske strane, kada je iz Kancelarije za KiM saopšteno da Priština nije ispunila obaveze iz Sporazuma o telekomunikacijama i da neće moći da dobije pozivni broj dok to ne učini. Naglašeno je da će to biti pozivni broj za geografsku oblast u Srbiji, a ne za državu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.