Kosovsko-britanski "Shok" nominovan za Oskara: "Istorijski događaj za Kosovo"

Kratki film "Shok" (prjatelj), kosovsko-britanske koprodukcije, nominovan je za Oskara u kategoriji "Best live Action Short Film", saopšteno je iz Kinematografskog centra Kosova. Ovo je prvi put da je film kosovske produkcije nominovan za ovu prestižnu filmsku nagradu. 

"Shok" je zasnovan na, kako se navodi u njegovoj najavi, istinitim događajima iz 1998. godine na Kosovu. U filmu se opisuju događaji između dva prijatelja "čiji se prijateljstvo testira dok se bore za preživljavanje tokom rata na Kosovu." "Shok" je sniman tokom 2014. godine u Južnoj Mitrovici, režirao ga je Džejmi Donahju (Jamie Donoughue), a producenti su Ešref Durmiši i Harvej Askot.

"Istorijski događaj za Kosovo"

Najviši kosovski zvaničnici ocenili su da je nominacija ovog filma za Oskara istorijski događaj za kosovsku kinematografiju.  

"Danas je istorijski dan za kosovsku kinematografiju," poručila je Jahjaga pozdravljajući tim ovog filma, dodajući da je ponosna "na dečake i devojčice koji svakog dana promovišu kulturu i vrednosti kosovskog naroda", poručila je kosovska predsednica, Atifete Jahjaga. 

A kosovski premijer Isa Mustafa je poručio da je nominacija filma "Shok" za Oskara – "veoma značajna vest", te da "Republika Kosovo, zahvaljujući radu, kreativnosti i posvećenosti njenih ljudi, i u saradnji sa ljudima iz drugih prijateljskih zemalja, korača sigurno ka vrhunskim uspesima u svim oblastima života."Kosovo je u julu 2014. godine steklo pravo da kandiduje film za kategoriju "najbolji strani film", a 2015. je za ovu kategoriju kandidovalo film "Babai" (otac). Srbija je prošle godine za istu kategoriju kandidovala film sa tematikom Kosova i Metohije, Gorana Radovanovića – "Enklava". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.