Holandska vlada potvrdila – Specijalni sud za Kosovo u Hagu ove godine

Specijalni sud za zločine počinjene tokom i neposredno nakon rata na Kosovu biće ove godine uspostavljen u Hagu, potvrdila je danas holandska vlada, ne preciziravši i kada. Kabinet holandske vlade prihvatio je zahtev Evropske unije da Holandija bude domaćin sudu sa Kosova čiji je puni naziv "Specijalna izmeštena sudska institucija Kosova". Sud će biti smešten u zgradi bivšeg EUROPOL-a, onda kada se ovaj objekat bude proširio za sudnicu. Dok se to ne desi, sud će biti smešten na drugom mestu u Hagu. Specijalni sud će se finansirati iz fondova Evropske unije. Sastojaće se od međunarodnih sudija, a biće osnovan u skladu sa kosovskim zakonima. On neće biti međunarodni tribunal, već "nacionalni sud Kosova koji radi van Kosova" i radiće u skladu sa najvišim međunarodnim standardima procesnog prava. Osuđena lica neće izdržavati kazne u Holandiji. 

"Sud će suditi za teške zločine koji su navodno počinjeni u periodu 1999-2000 od strane pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova protiv etničkih manjina i političkih protivnika. Ovo je osetljivo pitanje na Kosovu. Moguće osumnjičene delovi kosovskog društva mogu videti kao borce za slobodu, dok se svedoci na Kosovu mogu osećati ugroženim. To je razlog zašto je razmatrana opcija za suđenje ovih slučajeva van Kosova," navela je holandska vlada u svom saopštenju.

Odluka da se sud smesti u Hag doneta je nakon konsultacija između EU, kosovskih i holandskih vlasti. 

"Važno je da pravda bude zadovoljena," rekao je holandski ministar spoljnih poslova Bert Kenders (Bert Koenders). 

"Dakle, mi smo zadovoljni da budemo u mogućnosti da sudu ponudimo mesto," dodao je on.

Kenders je zajedno sa ministrom pravde i bezbednosti Ardom van der Sterom (Ard van der Steur) ukazao na to da Holandija veruje da, kao zemlja domaćin brojnim međunarodnim i drugim specijalnim krivičnim sudovim i tribunalima, ona ima posebnu odgovornost u tom pogledu.

"Ovo je dobra prilika da se obezbedi to da je pravda konačno zadovoljena i da drži ljude odgovornim za nedela koja su počinili," rekao je Van der Ster.

A gradonačelnik Haga Jozes Van Artsen (Jozias van Aartsen) pozdravio je odluku da i ovaj sud bude smešten u Hagu, u, kako je naveo – "gradu mira i pravde".

 "Dokle god nema pravde, ne može biti istinski trajnog mira," rekao je on, dodavši: "Zato je od najvećeg značaja da ovaj sud može da uradi svoj posao ovde u našem gradu."

Vlade Holandije i Kosova zaključile su ranije ugovor o sedištu suda, međutim, ovaj sporazum još uvek treba da odobre parlamenti Holandije, odnosno Kosova. Vlada Kosova je početkom marta prošle godine odlučila da predsedništvu kosovske skupštine pošalje na usvajanje dva ustavna amandmana za formiranje Specijalnog suda za Kosovo, čime je pokrenuta zvanična procedura za formiranje ovog suda. 

Tokom protekle godine, kosovske vlasti su dobijale snažne međunarodne poruke da budu kooperativne u procesu formiranja ovog suda. I više visokih zvaničnika koji su bili u poseti Kosovu, naročito u prvoj polovini 2015., preneli su poruku o potrebi formiranja ovog suda, a više analitičara sukob između kosovskih vlasti i opozicije, odnosno blokadu rada parlamenta tokom čitave prošle godine tumači kao vrstu otpora za formiranje Specijalnog suda za zločine na Kosovu.

Osnivanje Specijalnog suda usledilo je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.