Vitošević: Nastava za brucoše počinje u ponedeljak, za ostale studente na daljinu i kombinovano

Medicinski fakultet
Foto: (KoSSev) Medicinski fakultet

Nova školska godina za brucoše na deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici počela je danas, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica rektor prof. dr Zdravko Vitošević.

“Sa jučerašnje sednice Senata Univerziteta izdali smo saopštenje u kome stoje zaključci a odnose se na početak nove akademske školske godine. Deset Fakulteta prištinskog Univerziteta počinju danas novu školsku godinu. Svi fakulteti su obavestili rektorat o početku nastave za brucoše – studente prve godine“.

Kako je dalje naveo, za brucoše, a ove godine ih je 1.100 ukupno, nastava odnosno predavanja počinju 4. oktobra u amfiteatrima i učionicama upoznavanjem sa fakultetima, profesorima i nastavnim planom.

„Ja im ovom prilikom čestitam i želim dobrodošlicu na naš Univerzitet”, rekao je rektor PU prof Vitošević.

Rektor PU sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici zadovoljan je brojem novih studenata, s obzirom na brojne otežavajuće okolnosti, počevši od loše epidemiološke slike do aktuelne političko-bezbednosne situacije.

Vitošević navodi da svi fakulteti žele da ispoštuju odluku Ministarstva, pa su se stoga složili da prva godina krene uživo a da ostale godine, pošto je i ispitni rok u toku, sačekaju bolju epidemiološku situaciju.

„Mi ćemo se ponašati u skladu sa merama koje preporučuju krizni štabovi u opštinama u kojima se nalazimo (Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok) i na taj način ispoštovati ne samo struku nego i njihove odluke“, kaže.

Vitošević ukazuje da je procena da se epidemiološka situacija pogoršava, što mu je potvrdio i pokrajinski direktor Instituta za javno zdravlje da brojke ne idu u prilog smirivanju stanja, stoga će se koristiti kombinovani model.

„To znači da će se nastava odvijati onlajn a vežbe će se obavijati u manjim grupama u zavisnosti od studijskog programa na fakultetima”, objasnio je rektor.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.