Škole na Severu od ponedeljka otvorene za đake

Foto: KoSSev

Od ponedeljka 04. oktobra konačno, po prvi put u novoj školskoj godini u klupe će sesti i đaci srpskih škola na Severu Kosova. Otvaraju se i vrtići.

U poruci koja je ovog jutra prosleđena roditeljima na Vajber grupama u koju je KoSSev imao uvid, nastavnici su naveli da se u ponedeljak kreće u školu i da neće biti podele po grupama.

„Poštovani roditelji, dragi đaci, u ponedeljak 04.10.2021. krećemo u školu, bez podele po grupama, svi zajedno. Neka nam je sa srećom“, navodi se u poruci.

Roditelji čija su deca u predškolskim ustanovama na Severu Kosova takođe su dobili obaveštenje da ustanova sa radom počinje u ponedeljak.

Novinari našeg portala pokušali su da stupe u kontakt sa načelnikom Školske uprave za Kosovo i Metohiju, Ivanom Zaporožcem, kako bi potvrdili ovu informaciju. Međutim, informaciju nismo uspeli da potvrdimo jer načelnik nije dostupan.

U međuvremenu, prosleđena nam je fotografija obaveštenja načelnika školske uprave za KiM koju je ovog jutra dobilo zaposleno nastavno osoblje.

Škole na Severu su bile jedine srpske škole, ali i na teritoriji Kosova u kojima se nastava nije odvijala ni u jednoj preduniverzitetskoj ustanovi, kao ni u predškolskim ustanovama, već su đaci časove pohađali na daljinu.

Iako je Ministarstvo prosvete Srbije prošlog petka predvidelo da se od ponedeljka 27. septembra sve škole u srpskim sredinama na KiM otvore, prosvetnim institucijama na Severu Kosova je istog dana u 12.35 dostavljeno još jedno obaveštenje putem mejla koji potpisuje Načelnik školske uprave za KiM, a u koji je KoSSev imao uvid.

U međuvremenu je usledio i drugi dokument u koji je naš portal imao takođe uvid, a koji se prosleđivao roditeljima. U njemu je navedeno da je odluku o nastavku primene trećeg modela odnosno nastave na daljinu doneo Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera o radu škola, a na osnovu „dodatnih analiza indikatora za procenu epidemiološke situacije, a na zahtev Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici“, i koji su pokazali da je „evidentna transmisija virusa sa povećanjem broja obolelih od kovida-19, kao i da postoji ograničenje u primeni mera prevencije i suzbijanja infekcije u školama“.

Inače nova odluka o polasku dece u škole stiže samo dva dana nakon što je na konferenciji za medije direktor KBC Zlatan Elek ponovo upozorio na pogoršanu epidemiološku situaciju na Severu Kosova.

Istovremeno i dan nakon što je u Briselu potvrđen dogovor o tablicama, odnosno o povlačenju kosovskih specijalnih policijskih jedinica sa Jarinja i Brnjaka, kao i o uklanjanju barikada i dežurstava Srba koja su sačinjavali uglavnom zaposleni u srpskim javnim institucijama na Kosovu uključujući i zaposlene u prosveti.

Protesti dela roditelja zbog toga što deca nemaju nastavu

Od prošlog ponedeljka su se odvijali i protesti manje grupe nezadovoljnih roditelja u Kosovskoj Mitrovici, koji žele da se njihova deca vrate u školske klupe.

Zabrinuti roditelji, kako sebe nazivaju, skoro dve nedelje tražili su od nadležnih odgovore na pitanja prema čijem sistemu rade srpske škole na KiM, zašto se roditelji „ništa ne pitaju“ kada je u pitanju obrazovanje njihove dece, navodeći da prema podacima o broju obolelih, Sever Kosova nije u crvenoj zoni i da validnog razloga za to da deca časove održavaju na daljinu, nema.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.