Vitia: Hospitalizovano preko 900 obolelih, zdravstveno osoblje nedovoljno i iscrpljeno, mere više nego potrebne

Vitia
FOTO: Koha

Situacija je izuzetno teška, bolnice su preopterećene pacijentima, upozorio je danas kosovski ministar zdravlja Arben Vitia.

„Imamo preko 900 pacijenata hospitalizovanih. Imamo zdravstveno osoblje koje je u ovakvoj situaciji iscrpljeno i u nedovoljnom broju. Situacija je veoma ozbiljna, posebno u zdravstvenim ustanovama. Nova britanska varijanta je višestruko opasnija jer se brže širi i pogađa mlade ljude koji će se vakcinisati trećim planom vakcinacije,“ rekao je Vitia na konferenciji za medije u Prištini, prenosi Koha.

Danas su stupile na snagu nove mere kosovske vlade, čija je okosnica zabrana kretanja i zatvaranje škola na desetak dana i ugostiteljskih objekata.

Vitia je kazao da su ove mere više nego neophodne za sprečavanje širenja kovida-19, iako razume talas nezadovoljstva koji je pokrenuo privredni sektor.

On je objasnio da se restriktivnijim merama dopunjuje proces vakcinacije, posebno u početnoj fazi.

Vitia je rekao da će biti formirane radne grupe sa predstavnicima sektora pogođenih restriktivnim merama i da će sarađivati u zaštiti građana.

Kosovo je tek nedavno dobilo prvu isporuku vakcina. Iz COVAX programa ove nedelje stiglo je 24.000 doza AstraZeneka. Vitia je sada najavio drugi kontingent od 76.000 koji se očekuje krajem aprila ili početkom maja.

Tvrdi i da je kosovska vlada izdvojila dovoljno sredstava u budžetu za kupovinu vakcina, ali prema njegovim rečima, proces je zastao u proizvodnim kompanijama sa kojima je ranije trebalo pregovarati, prenosi dalje Koha Vitiine reči.

Na istoj konferenciji za medije sa Vitiom, kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati, najavio je da kosovska vlada uveliko razmatra nove vrste finansijske pomoći za sektore koji će biti ugroženi najnovijim merama. Trenutno je glavna ideja da se podrže kirije i plate za radnike.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.