Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Danas stupaju na snagu nove mere u borbi protiv kovida-19 koje je odobrila Vlada Kosova na zahtev Ministarstva zdravlja. Nove mere će trajati do 18. aprila, a njima je predviđena zabrana kretanja građana u periodu 22 časa do 5 ujutro.

Nikada mi nije bilo jasno šta se to sa virusom dešava između 22 sata uveče i 5 ujutru a ne dešava se u ostalom delu dana pa tzv. krizni štabovi propisuju zabranu kretanja noću a ne danju.

Severna Koreja obavestila je Svetsku zdravstvenu organizaciju da na svojoj teritoriji nije zabeležila nijedan slučaj koronavirusa, javlja danas AP. Predstavnik SZO u Pjongjangu Edvin Salvador izjavio je da je Severna Koreja testirala 23.121 osobu na prisustvo koronavirusa i da su svi rezultati bili negativni. Prema rečima Salvadora, od 26. marta do 1. aprila su testirane 732 osobe. Severna Koreja je saopštila da neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, kako bi zaštitila svoje sportiste od “svetske zdravstvene
krize, izazvane bolešću kovid-19”.

Tako je to danas u svetu. Kada neko hoće da zabeleži slučajeve Korone, i to tačno brojčano kako se od njega traži ili lično njemu odgovara, on ih zabeleži. Ali kada neko neće, on neće i tačka. Jer to njemu odgovara.

U Srbiji od danas u svim gradovima i opštinama počinje vakcinacija bez prethodne prijave, a građani će protiv koronavirusa moći da prime vakcine Sinofarm i AstraZeneka, potvrdio je direktor kancelarije za e-upravu Mihailo Jovanović.

Ovo je period kada se, da bi se građani privoleli da se vakcinišu, vakcinacija nudi bez prethodne prijave. Posle ovoga, ako građani ipak ne postanu pokorni, dolazi “krajnje vreme” kada će biti vakcinisani uz prijavu.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se nakon dve nedelje zatvaranja tržnih centara i ugostiteljskih objekata „vrlo jasno vidi delovanje mera“ i usporavanje i pad broja zaraženih koronavirusom, ali da „mora da se kaže da je situacija i dalje vanredna“.

Očigledno je da će situacija biti vanredna sve dok ovaj ne ode u penziju. Na našu sreću to je ove godine.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.