Murati: Podržaćemo ugostitelje platama za radnike i kirijom

Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom zdravlja Arbenom Vitijom rekao je da je trenutno glavna ideja podržati kirije i plate za radnike, kao podrška zbog novih vladinih anti-kovid mera.

Murati je rekao da je cilj vlade očuvanje ekonomskog zdravlja, ali prvenstveno očuvanje radnih mesta.

„Imamo još jedan slučaj mera gde su ograničenja u sektorima koji čine ne tako veliki deo ekonomije zemlje. Što se tiče mera za podršku preduzećima pogođenim odlukama o ograničenju usluge, sastali smo se sa predstavnicima ovih sektora i uveravali ih da podrška neće izostati. Glavna ideja je podrška kirijama i nadnicama radnika. Naš cilj će biti očuvanje ekonomskog zdravlja, ali pre svega očuvanje radnih mesta“, rekao je Murati.

Prema njegovim rečima, ovde se ne radi o paketima za oporavak, jer će se to raditi kada prođe vanredna faza.

„Ne govorimo o paketima za oporavak, već o hitnim akcijama za pomoć privredi. Ne doživljavajmo trenutne mere kao nešto restriktivno već kao pripremu za leto koje nas očekuje, da iskoristimo sav svoj kapacitet. Paket za oporavak biće gotov kada prođemo fazu vanrednih situacija. Ne radi se o sveobuhvatnom paketu“, rekao je ministar Murati.

Murati je rekao da iznos sredstava koji će biti dodeljen preduzećima još nije utvrđen, jer neki kriterijumi još nisu precizirani i preduzeća se nisu prijavila za pomoć.

Prema njegovim rečima, sredstva se mogu dobiti iz nekoliko drugih upravljačkih programa i koristiti u ove svrhe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.