Vigemark: Sedam zemalja spremno da podrži EULEX, čekamo trupe iz još najmanje dve zemlje

Lars Vigemark Wigemark EULEX
FOTO: EULEX Kosovo (Official)/Facebook

Izvor: Klan Kosova (Tekst je preveden sa albanskog)

Doći će do promene u broju policajaca EULEX-a koji će vršiti monitoring. Nakon ovonedeljnog dolaska karabinjera iz Italje, očekuje se dolazak novih trupa, javlja Klan Kosova.

Pozivajući se na navode šefa EULEX-a, Larsa Vigemarka, ovaj medij piše da postoji sedam zemalja članica Evropske unije koje su u mogućnosti da doprinesu ovoj jedinici.

„Nije veliki broj, ima 23 italijanska karabinjera i još uvek čekamo da dođu neke trupe žandarmerije iz još najmanje dve zemlje, u sastavu Evropske policije. Sedam država članica EU spremno je da doprinese ovoj jedinici“, kazao je.

Šef EULEX-a kazao je da ova misija ne postupa bez zahteva Kosovske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

„U subotu smo imali sastanak sa komandantom KFOR-a, ministrom Svečljom i vd direktora policije. U nedelju sam dobio pisani zahtev Kosovske policije da nastavimo da budem na terenu i pratimo situaciju, posebno na Severu. Prošle nedelje smo već dodali trupe na teren, juče smo pojačali jedinicu”, kazao je juče Vigemark .

On je ujedno kazao da je situacija trenutno mirna.

Pročitajte još:

Rezervna jedinica karabinjera privremeno raspoređena u Kosovu Polju

Karabinjeri stigli na Kosovo kao pojačanje Policiji EULEX-a

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.