Vučević sa čelnikom NATO-a: KFOR da bude jedini odgovor kada je ugrožena bezbednost nealbanskog stanovništva

Sastanak Vučević zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, sastao se sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijerom Kolominom Pirizom. Razgovarali su o saradnji Srbije i ove alijanse, ali i novonastaloj situaciji na Kosovu. KFOR je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, saopšteno je nakon sastanka.

Vučević se sa predstavnikom NATO-a sastao tokom njegove posete Srbiji.

Kazao mu je da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji, a strateško opredeljenje vojna neutralnost, koja, kako ocenjuje, ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO-om.

Podcrtao je i da Srbija nema ambicije da postane članica te alijanse.

Sa druge strane, kazao je da jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja posebno doprinose brojni susreti predsednika Srbije i generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, redovna komunikacija načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR-a, kao i zajedničke aktivnosti i saradnja Vojske Srbije i KFOR-a na terenu.

Vučević se osvrnuo i na situaciju na teritoriji Kosova, navodeći da ona izaziva „duboku zabrinutost“ Srbije.

Ujedno je ocenio da je aktuelnu krizu izazvao izostanak primene Briselskog sporazuma od strane Prištine, koja, kako kaže, „jedinu obavezu koju ima“ – formiranje Zajednice srpskih opština, nije ispunila.

Vučević, sa druge strane, tvrdi da je Srbija posvećena mirnom rešavanju svih pitanja. NATO-u je uputio konkretan zahtev.

„Od političkog dela NATO-a očekujemo da zadrži svoju poziciju neutralnosti prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, a od KFOR-a da deluje nepristrasno, u skladu sa dodeljenim mandatom, Rezolucijom SB 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, odnosno da bude jedini i prvi odgovor u svim situacijama gde dolazi do ugrožavanja bezbednosti nealbanskog stanovništva“, poručio je ministar.

Iz Ministarstva odbrane ujedno prenose da je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednu politiku kazao da ova Alijansa u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

„Ocenio je da je Srbija veoma cenjen partner i rekao da NATO podržava konstruktivnu ulogu Srbije kada je u pitanju bezbednost Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Takođe je kazao da je prisustvo KFOR-a od ključnog značaja za garantovanje bezbednosti širom Kosova.

„KFOR je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244“, kazao je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a, a prenelo ministarstvo.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.