Rezervna jedinica karabinjera privremeno raspoređena u Kosovu Polju

 

Rezervna jedinica karabinjera koja je sinoć stigla na Kosovo kao pomoć policiji EULEX-a broji 23 žandarma i trenutno je smeštena u Kosovu Polju.

Njihov dolazak je odgovor na potrebu Misije da ima dodatne snage na terenu i bolju podršku Kosovskoj policiji, „ako se to zahteva i ako je potrebno“, saopštio je jutros EULEX.

EULEX ujedno poručuje da je njihov glavni prioritet „bezbednost žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu“.

Ovo je inače drugi put da je rezervna jedinica na Kosovu kao podrška EULEX-u, koji je „drugi odgovor“ u bezbednosnom lancu na Kosovu.

U martu ove godine nakon početka rata u Ukrajini, EULEX je privremeno pojačao svoje jedinice rezervnom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske. Žandarmi su 18. jula napustili Kosovo.

Redovne jedinice Policije EULEX-a sastoje se od 105 poljskih policajaca i oni su stacionirani u Mitrovici.

Peti je dan od kada su Srbi započeli sa kolektivnim izlaskom iz kosovskih institucija na Severu, uključujući policiju i sudstvo, kao i vladu u Prištini.

Kako su potvrdili kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, i kosovski premijer Aljbin Kurti, ukupno 578 policajaca regiona Sever dalo je ostavke.

Jarinje i Brnjak kontrolišu pogranične jedinice Kosova, i na ovim prelazima nema ni specifičnih, ni posebnih jedinica Policije Kosova, potvrdila je Kosovska policija sinoć za KoSSev.

Do sada na Severu nije bilo vidljivijeg prisustva KFOR-a i EULEX-a. Ipak, za RSE je EULEX pre dva dana naveo da iako nije preuzeo policijske odgovornosti na Severu, povećao je mobilne izviđačke patrole i održava blisku koordinaciju sa Kosovskom policijom i KFOR-om.

Kako su za KoSSev potvrdili u KFOR-u, oni  su „na oprezu“, „prate situaciju“, a sve strane su pozvali da se „okrenu dijalogu zarad bezbednosti“.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.