Kosovska opozicija bojkotovala Veseljijev sastanak o dijaloga sa Beogradom

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, održao je konferenciju za štampu nakon sastanka sa parlamentarnim političkim strankama.

Kako je preneo Veselji, na ovom sastanku učestvovali su samo predstavnici vladajuće koalicije, piše Lajmi.

„Samo predstavnici pozicije su učestvovali na današnjem sastanku. Dozvolite mi da naglasim činjenicu da je današnji zahtev bio više zahtev za opoziciju, javno bih se zahvalio američkom ambasadoru i predstavniku EU za ovu inicijativu,“ izjavio je Veselji.

Veselji je dodao da je sastanak, kako je i najavljen, povezan sa postizanjem konsenzusa u predstojećem dijalogu sa Srbijom.

On je dalje rekao da bi dijaloga sa Srbijom trebalo da bude zbog dece i žrtvovanja, a kako bi se održalo ono što je do sada postignuto.

„Sa Srbijom radi naše dece i žrtvovanja, da održimo ono što smo do sada postigli, to je dužnost i odgovornost čitavog političkog spektra. Poruka koju treba poslati biće poruka doslednog jedinstva da je Kosovo nezavisna i suverena država, a suverenitet je nepovrediv,“ dodao je Veselji.

Što se tiče odbijanja i stavova opozicije u ovom dijalogu, Veselji je rekao da je nedostatak liderstva stvorio situaciju u kojoj još uvek nema direktnog učešća opozicije u dijalogu, iako su ga neki prihvatili.

Klan Kosova: Nakon sastanka sa liderima političkih partija o dijalogu sa Srbijom, Veselji je rekao da se jedna opoziciona stranka složila da učestvuje u dijalogu. Prema izvorima Kljan Kosova, Veselji je aludirao na Demokratski savez Kosova.

„Deo opozicije se složio da učestvuje u dijalogu. Potreba za komfornošću ili nedostatak liderstva stvorila je situaciju u kojoj još uvek nemamo učešće opozicije u dijalogu. Populizam koji je Samoopredeljenje koristio na prošlim izborima je želja svih stranaka. Svrha sastanka bila je stvaranje formata i linija o kojima će se razgovarati u dijalogu,“ zaključio je Veselji.

Podsetimo, Veselji je danas pozvao sve parlamentarne stranke na sastanak, ali je opozicija ranije najavila da neće učestvovati na ovom sastanku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.