Dodatna taksa za uvoz voća i povrća na Kosovo. Beograd traži reakciju, Makedonija preispitivanje odluke

Prelaz Jarinje na Severu Kosova

Kosovske vlasti od prošle nedelje primenjuju zaštitnu carinu od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza prema svim zemljama regiona. Ministri trgovine Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine zatražiće reakciju CEFTE-e i Evropske komisije, javio je RTS. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, traži reakciju Evropske komisije, ali je ipak ne očekuje.  Beograd će da razmotri mogućnost pojedinačnih mera, prenosi ista RTV. Pitanje novih taksa bilo je i tema na prošlonedeljnim sastancima ministra spoljnih poslova Makedonije, Nikole Dimitrova, sa kosovskim zvaničnicima. „Makedonija je pred uspostavljanje recipročnih mera za poljoprivredne proizvode sa Kosova“ – javljaju kosovski mediji.

„Ovo je de facto zapravo izlazak iz CEFTA-e, što se tiče privremenih institucija Kosova. Malo vremena prođe, a oni uvedu novu vancarinsku barijeru, nekada prema jednoj, nekada prema drugoj zemlji, sada prema svim zemljama regiona,“ rekao je Ljajić za RTS.

„Svakako, naš pritisak prema Evropskoj komisiji će biti permanentan, jer ovo ponašanje mora da prestane ili da Kosovo i formalno izađe iz CEFTA-e. Mislim da je to poštenije, nego na ovakav način da koristite benefite, a kad vam god padne napamet, uvodite vancarinske barijere prema partnerima,“ dodao je srpski ministar.

A nakon niza sastanaka Dimitrova tokom prošle nedelje sa kosovskim zvaničnicima u Prištini, iz njegovog kabineta saopšteno je:

„Na svim sastancima, Dimitrov je pokrenuo pitanje uvođenja poreske stope na uvoz poljoprivrednih proizvoda u Republiku Kosovo, naglašavajući da će ova mera imati negativan uticaj na makedonski izvoz. Ministar Dimitrov je pozvao kosovsku stranu da ponovno razmotri ovu odluku u vezi sa Republikom Makedonijom.“

Kosovski mediji prenose i pisanje makedonskih koji navode da Makedonija od 18. jula gotovo da ne izvozi voće i povrće na Kosovo.

„Nakon odlučivanja o povećanju carine od 30 posto, plasman od uobičajenih 150 tona pao je na nulu, kažu poslovni ljudi,“ prenosi Express pisanje MIA-e, uz navode da je Makedonije pred odlukom o recipročnim merama za poljoprivredne proizvode sa Kosova.

Podsetimo, Priština je 23. oktobra prošle godine uvela carinsku taksu na brašno proizvedeno u centralnoj Srbiji kao „zaštitnu meru za domaće proizvođače“, pošto su utvrdili da je „cena izvoznika iz Srbije niža od troškova proizvodnje na Kosovu za oko 31,80 odsto“, zbog čega je Beograd uveo i kontramere.

U decembru iste godine, Ministarstvo industrije i trgovine Kosova privremeno je uvelo dodatnu taksu na uvoz blokova od gline iz Srbije u iznosu od dva centa po komadu, radi zaštite, kako je saopštilo ovo ministarstvo, domaćih proizvođača.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.