Veselji: Uzećemo Preševo ako Srbija prihvati, ali nemamo šta da damo

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, sinoćno izdanje)

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji po prvi put je, na TV T7, govorio o mogućnosti razmene teritorija između Kosova i Srbije. Rekao je da će Kosovo uzeti Preševo, ako Srbija prihvati, ali, kako je Veselji rekao – naša država nema šta da da Srbiji.

"Ništa više ne bih voleo nego da se Preševo i Medveđa pridruže Kosovu. Mi ćemo prihvatiti bilateralni sporazum, ako Srbija to prihvati, ali nemamo šta da damo. Otvaranje granica na Balkanu uvek znači rat, to je ono što hoću da kažem i ja sam direktan – ne postoji bilo kakva druga mogućnost promene granica," rekao je Veselji u emisiji Pressing sa Leonardom Kerćukinim na T7.

On je kazao da je "Kosovo otvoreno za Preševsku dolinu da postane deo naše zemlje".

"Otvoreni smo za taj deo da se priključi Kosovu. Normalno, zainteresovani smo da taj deo bude deo Republike Kosovo. Nema više konfliktnog perioda. Sada smo u vremenu dijaloga," rekao je Veselji.

Rekao je da ni na jednom sastanku sa međunarodnim zvaničnicima nikada nije spomenuta mogućnost razmene teritorija.

"Ova stvar se nikada nije pominjala. To kažem sa punim uverenjem," rekao je Veselji na TV T7.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.