SO: Iz Prištine Severnoj Mitrovici za 2018. skoro šest miliona evra

Iznos budžeta koji su institucije u Prištini predvidele za opštinu Severna Mitrovica, za narednu godinu, iznosi oko 5.900.000 evra. Za plate i dnevnice predviđeno je oko 3.000.000 – detalji su sa jučerašnje sednice skupštine opštine Severna Mitrovica. Troje dosadašnjih odbornika Srpske – Igor Simić, Miljana Nikolić i Zoran Mojsilović podnelo je ostavku na mesto odbornika zbog toga što su, kako je objasnio predsedavajući Dejan Gurešić, izabrani za poslanike u Skupštini Kosova. Zameniće ih troje novih. Sednici nije prisustvovao gradonačelnik Goran Rakić, koji je, kako je rečeno, bio u Prištini. O šestomesečnim izveštajima o radu gradonačelnika i finansijskom izveštaju za prvu polovinu 2017., kao i o drugom "cirkularu" budžeta za 2018 – govorila je šefica opštinske administracije, Adrijana Hodžić.  

"Za opštinu Severna Mitrovica, za 2018., Priština je predvidela 5.939.339 evra. Od toga, u kategoriji plata izdvojeno je 3.151.800 evra. Za robe i usluge izdvojeno je 811.084 evra. Za komunalije planirano je 56.927 evra. Za subvencije, Priština je budžet ograničila na 156.196 evra. Za kapitalne rashode opštini Severna Mitrovica je dodeljeno 1.763.252 evra. U kategoriji opšte infrastrukture dodeljeno je 553.403 evra," objasnila je Hodžićeva. 

Hodžić: Nijedan zdravstveni ni prosvetni radnik u sistemu Srbije ne prima platu iz opštinskog budžeta

Reagujući na tvrdnje Ksenije Božović, koja se za reč javila nakon predstavljenog šestomesečnog finansijskog izveštaja, a koja je kazala da se zaposlenima u osnovnom obrazovanju, u sekundarnom zdravstvu, u administraciji u zdravstvu – u srpskom sistemu, isplaćuju plate iz opštinskog budžeta, Hodžić je navela:

"Odgovorno tvrdim da niti jedan jedini zdravstveni radnik ili prosvetni radnik koji već prima platu od matičnih institucija, sigurno ne prima platu iz kosovskog budžeta. To je apsolutna dezinformacija, koja, po mom ličnom mišljenju, ima za cilj da napravi pometnju u samoj ooštini, među opštinskim i zdravstvenim radnicima. Mi smo prošlih godina po par miliona evra vraćali Prištini u suficit, za sada je takva situacija i u ovoj godini. Tačno je da ima nekoliko plata koje se plaćaju zdravstvenim i prosvetnim radnicima, ali su to ljudi koji su angažovani u okviru zdravstva i prosvete – i koji nisu na srpskim platnim spiskovima, već rade u okviru opštinske administracije. Da budem još tačnija, imamo Gradsku biblioteku i svi ti radnici primaju platu iz našeg budžeta. Govorim vam o biblioteci koja se nalazi blizu Sveti Sava škole, gde je američki kutak."


"Kampanja ti je rano počela"

Sednica je na kratko bila prekinuta, kada su odbornici Srpske liste napustili prostoriju u kojoj se ona održavala, a dok je govorila nekadašnja predsedavajuća ove SO i odbornica GI "SDP", Ksenija Božović. Napuštajući salu, odbornik Milovan Krivokapić, obraćajući se Božovićevoj više puta je uzvikivao – Kampanja ti je rano počela!"

Predsedavajući se nakon što je sednica nastavljena izvinio odbornicima, gostima i medijima zbog ovog, kako je ocenio, već tradicionalog incidenta:

"Shvatate da je ona ušla malo ranije u predizbornu kampanju. Ja verujem da će građani vrednovati ovakvo ponašanje na izborima."

Za zdravstvo je, po njenim rečima, izdvojeno 883.194 evra, a za obrazovanje – predškolsko, osnovno i srednje – 326.655 evra. 

Na opštini Severna Mitrovica sada je da budžetska ograničena podeli po, kako je objasnila Hodžićeva, "podkodovima" i direkcijama u okviru opštinske administracije. 

Najavila je i organizovanje javne rasprave:  

"Odlučićemo zajedno sa sugrađanima i njihova odluka biće gde ćemo najpre utrošiti novac koji će nam biti na raspolaganju. Nakon toga, sledi rad skupštine. SO će dati završnu reč i usvojiti budžet koji se do 30. septembra mora slati Vladi u Prištini na usvajanje."

Na sednici je predstavljen i šestomesečni izveštaj Odbora za zajednice, a izabrana su i dva nova člana – jedan upravo ovog odbora Vaso Jelić i novi član Odbora za politiku i finansije – Dragiša Maksimović. 

Polaganje zakletve novih odbornika odloženo je za narednu sednicu, zbog toga što je, kako je objasnio predsedavajući, sednica CIK-a na kojoj je trebalo da bude razmatran njegov zahtev da se "u skadu sa rezultatima lokalnih izbora odobre mandati novim odbornicima" – održana juče popodne.

Delu jučerašnje sednice prisustvovao je i lider GI SDP i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice na predstojećim lokalnim kosovskim izborima, Oliver Ivanović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.